Vanhan Vaasan museo

Vanhan Vaasan museo

Avoinna 1.6.–31.8.2023

tiistai–sunnuntai 10–17

Ilmainen sisäänpääsy

Kauppiaankatu 10, Vanha Vaasa

 

Vanhan Vaasan museon esineistöä
Vanhan Vaasan museon esineistöä

Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista.

Museon lipunmyynnin yhteydessä on myynnissä pieni valikoima kortteja, historiasta kertovia museokauppatuotteita sekä kirjoja. Ensimmäisen kerroksen holvattuun varastotilaan on sisustettu kahvila Falanderin kellari, jossa voi kesäaikaan nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista.

Wasastjernan talo

Wasastjernan talo
Wasastjernan talo

Wasastjernan talon rakennutti vuosina 1780-81 laivanvarustaja, kauppias ja valtiopäivämies Abraham Falander (1746-1815), aateloituna Wasastjerna. Se oli kaupungin ainoa yksityinen kivitalo, joka säilyi vuoden 1852 palossa. Rakennuksessa on kaksi asuinkerrosta ja kaksi holvattua varasto- ja kellarikerrosta.

Wasastjernan kuoleman jälkeen taloa vuokrattiin asuntona ja 1840-luvulla mm. Vaasan kymnaasi ja Vaasan säästöpankki toimivat talossa. 1900-luvun alussa rakennus oli Vaasan Vanhan Apteekin käytössä. Vaasan palon 100-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1952 talo avattiin yleisölle museona.

Museon pihapiiriä täydennettiin 1950-luvulla, kun pihan reunoille siirrettiin ulkorakennuksia uudesta Vaasasta, 1700-luvun aitta Sulvalta sekä väentuvaksi Loukon tupa Ylistarosta, joka perimätiedon mukaan säästyi Isonvihan hävitykseltä.

Museon huoneet

Empire- ja biedermeiertyylisiä huonekaluja
Empire- ja biedermeiertyylisiä huonekaluja
Vanhoja vaatteita mallinukkien päällä Vanhan Vaasan museossa
Mallinuket

Museon huoneet on sisustettu 1700- ja 1800-lukujen porvariskodin tyyliin aikakauden huonekaluilla sekä palosta säilyneillä vaasalaisten käyttö- ja koriste-esineillä. Kaupungin pienoismalli, laivanvarustajan konttori sekä postikonttori kertovat niin ikään elämästä menneiltä vuosilta.

Toisessa kerroksessa esitellään Venäjän vallan aikaa sekä aikakauden empire- ja biedermeiertyylisiä huonekaluja ja interiöörejä. Samaan kerrokseen on sisustettu 1800-luvun laivanvarustajan konttori, kuvastamaan kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Gustaf Wolffin toimintaa kaupungissa.

Kolmannessa kerroksessa esitellään Ruotsin vallan aikaa. Huoneet on sisustettu 1700-luvun tyyliin, jossa Kustaa III:n mukaan nimitetty kustavilainen tyyli on etusijalla. Ruokasaliksi sisustetussa huoneessa Abraham Falander kestitsi kuningas Kustaa IV Aadolfin seurueineen 19.7.1802, kuninkaan vieraillessa Pohjanmaalla. Sivuhuone on sisustettu makuukamariksi sivustavedettävine sänkyineen ja piianpeileineen. Kerroksessa on myös huone, joka on sisustettu Malanderin suvun huonekaluilla.