Esillä nyt

Anna Niskanen – A Dune is a Wave

 

9.10.-28.11.2021

 

Auringonvalo polttaa paperille sinisiä jälkiä muistoista, joita olen kerännyt kulkiessani. Ne ovat valokuvia ja ekofakteja, pyrkimyksiä tarrautua hetkeen ja paikkaan. Toistamalla lapsuuteni konsteja etsiä muotoja ja kuluttaa aikaa, tunnen jälleen saman löytämisen onnen. Ennen keräsin neliapiloita mummulan terassipöydän alta.

Kesämökin laiturista voisi uida pitkälle, keskelle järveä. Vesikasvit kuitenkin muodostavat pinnan alle säikeisen muurin. Kasvien varret ovat limaisia. Jos polkaisee raajalla vahingossa ulpukoiden sekaan, tekee mieli äkkiä pois. Uin vieläkin vain siihen, mistä kasvit alkavat.

Kun olin nelivuotias näin ensimmäistä kertaa hiekkadyynejä perheeni lomamatkalla Tanskan länsirannikolla. Isäni selitti minulle, kuinka ne olivat syntyneet, mutta en muista mitä hän sanoi. Siitä huolimatta nähdessäni dyynin, ajattelen sitä hetkeä rannalla ja uskon syvästi ymmärtäväni mitä katson.

 

– Anna Niskanen

 

Anna Niskanen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka valmistui Aalto-yliopistosta valokuvataiteen maisteriksi 2017. Hänen teoksensa ovat valokuvaan pohjautuvia grafiikan vedoksia ja veistoksia. Hänen työskentelyssään on digitaalisia työvaiheita, mutta lopputulokset nojaavat valokuvauksen perinteisiin analogisiin tekotapoihin. Syanotypia on vanha valokuvan vedostusmenetelmä, jossa valoherkkä emulsio levitetään halutulle pinnalle, valotetaan auringonvalossa ja pestään vedellä.

Lähivuosina Niskanen on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla mm. Lianzhou Foto Festival ja Mäntän Kuvataideviikot 2019, sekä yksityisnäyttelyt Porvoon Taidehallissa, Huudossa ja Íslensk Grafík -galleriassa. Tänä vuonna hän oli mukana ryhmänäyttelyssä Wäinö Aaltosen Museossa ja Kenen Luonto? -hankkeessa.

Hänen teoksiaan on Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sijoitettuna uuteen Ulkoministeriön Merikasarmiin. Lisäksi hän on Punavuoressa sijaitsevan Kosminen-taidetilan perustajajäsen.

Osa näyttelyn teoksista on valmistettu residensseissä Reykjavíkin SÍM:issä ja Kööpenhaminan FIDA:ssa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, FIDA-ohjelma, Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti ja Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design.

Kuva:

Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021