Vaasan kaupungin museot järjestävät ohjatun matkan Vöyrille 26.9.2020. Tutustumme Vänrikki Stoolin keskukseen ja Oravaisten taistelun historialliseen alueeseen, Pohjanmaan ainoaan rautaruukkiin Kimon ruukkiin ja lopuksi käymme Hägglundin valokuvamuseossa. Matkan hinta sisältää lounaan ja kahvin. Retkellä mukana olevat oppaat puhuvat suomea ja ruotsia, mutta museoiden omat oppaat pitävät opastukset suomeksi.
Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys ry on tukenut taloudellisesti retkeä.
Ohjelma:
10.00 Lähtö Maaherrantalon edestä Matka-Ärrän bussilla (Koulukatu 2, Pohjanmaan museon vieressä). Huom! Saapuminen paikalle 15 min. ennen lähtöä!
11.00 – 12.30 Vänrikki Stoolin keskus (Taistelutantereentie 139, Oravainen). Opastettu kierros n. 1,5 h suomeksi.
12.30 – 13.30 Lounas Ravintola Ädelbragd
13.45 – 15.30 Kimon ruukki, opastettu kierros n. 1,5 h suomeksi.
16.00 – 17.30 Hägglundin valokuvamuseo, opastus ruotsiksi/suomeksi (sis. kahvi+pulla)
17.30 Takaisin Vaasaan
18.15 Saapuminen Vaasassa (Koulukatu 2)
*Vaasan kaupungin museot pidättää oikeudet muutoksiin.
Matkan hinta: 40€ (sisältyy bussimatka, sisäänpääsyt, opastukset, lounas ja kahvit). Eväät saa ottaa mukaan, bussissa löytyy jääkaappi. Maksu kerätään käteisenä bussin ovella. Varatkaa tasaraha.
Sitovat ilmoittautumiset ja mahdolliset peruutukset viimeistään 18.9.2020 mennessä: museoinfo@vaasa.fi puh. +358 6 325 3800 (tiistai-perjantai klo 10-17). Mukaan mahtuu 24 henkilöä. Matka toteutetaan, mikäli vähintään 15 ilmoittautuu mukaan.
Turvavälit bussissa on otettu huomioon, kasvosuojat ja käsidesi löytyvät bussissa. Älä tule matkalle sairaana tai jos sinulla on flunssaoireita.
Ravintola Ädelbragdin ruokalista:
Sellerisalaatti
Mamsellin lohi
Kardemumma perunat
Sesongin vihannekset
Kahvi
Vierailukohteet:
- Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen. Keskuksessa kuvataan Suomen sotaa vuosina 1808-1809 erilaisten esineiden, tarinoiden, itse taistelupaikan ja rakennusten avulla. Vänrikki Stoolin keskuksessa on yksi harvoja Ruotsin vallan ajalta säilyneitä upseerinasuntoja. Furiirin puustelli oli alunperin Eursin perheen maatila. Kruunun piti tarjota upseereilleen ja sotilailleen asunnot ja maata, ja 1730-luvulla Eursin tilasta tuli rykmentin furiirin (=alikersantin) asunto. Furiirilla oli komppaniassa tärkeitä tehtäviä; hän vastasi muun muassa komppanian varusteista. Furiirin puustelli on siirretty museoalueelle Karvatin kylästä.
- Kimon ruukki on Pohjanmaan ainut rautaruukkimuseo. Museo sijaitsee vuoden 1763 rautamakasiinissa. Siellä on esillä 1700-luvun Kimon ruukin sekä vasarapajan pienoismallit, tunnelmallisia kuvia
ruukin työnteosta sekä erilaisia raudan jalostukseen liittyviä esineitä ja työkaluja, esimerkiksi sepän mestarinkirja Tukholman Bergskollegiet-koulusta ja seppien takomia hautaristejä, myös heidän omiaan. - Hägglundin valokuvamuseo avattiin vuonna 2000, ja se rakentuu valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille. Laaja kamerakokoelma ja valokuvaamon välineet kertovat valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään asti.