Vaasan kaupungin museoita avataan kesäksi 2.6. lähtien

Vaasan kaupungin museoita avataan kesäksi 2.6. lähtien

Vaasan kaupungin museoita avataan vaiheittain 2.6. lähtien. Maaliskuussa valmistuneet näyttelyt jatkavat aiemmasta poiketen yli kesän Tikanojan taidekodissa, mutta Vaasan Taidehalli pysyy suljettuna kesän ajan.

Ensimmäisenä museoista avautuvat 2.6. lähtien Tikanojan taidekoti ja Kuntsin modernin taiteen museo.

Seuraavana, 10.6. avataan Vanhan Vaasan museo ja Pohjanmaan museo, jossa on nähtävillä kesällä Vaasa 400-perusnäyttelyt ja Hedmanin kerros. Sen sijaan vaihtuvien näyttelyiden tila ja Terra Nova ovat suljettuina kesän yli remontin vuoksi.

Kesän ajan on suljettuna myös Vaasan Taidehalli, jonne valittu Filmverkstadenin näyttely on siirretty ensi vuodelle.

Poikkeuksellisessa tilanteessa kävijät toivotetaan jälleen tervetulleiksi tutustumaan näyttelyihin, mutta kehotetaan yleistä turvallisuutta edistäen turvaväleihin ja muiden kävijöiden huomioonottamiseen. Poikkeustilanteen vuoksi tapahtumia ei toistaiseksi järjestetä.

 

Kaksi uutta näyttelyä

Tikanojan taidekodissa nähdään kaksi uutta näyttelyä. Suomen kultakauden taiteen merkkiteoksia ja vanhempaa eurooppalaista taidetta esitellään näyttelyssä Poppelikuja ja muita teoksia Emil Aaltosen kokoelmasta. Näyttely on esillä 23.8. saakka, kaksi viikkoa suunniteltua pidempään.

Emil Aaltonen keräsi kokoelmaansa Tampereella samaan aikaan kuin Frithjof Tikanoja (1877– 1964) ja Karl Hedman (1864–1931) kartuttivat omia kokoelmiaan Vaasassa. Aaltosen suosikkeihin kuuluivat muiden muassa Albert Edelfelt ja von Wrightin veljekset. Näyttelyssä on esillä myös muiden tunnettujen taiteilijoiden, kuten Gunnar Berndtsonin, Fanny Churbergin, Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin teoksia.

Toinen uusista näyttelyistä, Keräilijällä kylässä kertoo valokuvin vaasalaisista keräilijöistä ja lähes katkeamattomana jatkuneesta taiteenkeräilyn perinteestä, jolla on ollut merkittävä vaikutus kaupungin kulttuurielämälle. Näyttely on esillä Tikanojan taidekodin 3.kerroksessa.

Nykytaidetta ja Vaasan historiaa

Kuntsin modernin taiteen museossa jatkaa aiemmasta poiketen kesän yli luontoa nykytaiteen keinoin esittävä By Nature, joka ehti olla esillä vajaan kuukauden ennen kuin museot joutuivat sulkemaan ovensa maaliskuussa.

Näyttelyn prosessitaideteosta toteutettiin myös suljettujen ovien takana ja taiteilija John Courtin performanssin striimaus keräsi yli 8000 katsojaa sosiaalisessa mediassa. Taiteilijan performanssit jatkuvat 1. ja 29. elokuuta. Kuntsilla esillä olevaan näyttelyyn pääsee tutustumaan 30.8. saakka.

Pohjanmaan museossa keskitytään tänä kesänä kokoelmien esittelyyn perusnäyttelyissä. Vaasan historiaan voi tutustua Vaasa 400-näyttelyssä sekä Vanhan Vaasan museossa.

Vanhan Vaasan museoon on kesän ajan ilmainen sisäänpääsy. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin 30.8. saakka.