Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelma 2021

Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelma vuodelle 2021 tavoittelee tasapainoista kokonaisuutta, jossa esitellään sekä valtakunnallisesti merkittäviä taiteilijoita että myös alueellisia ja paikallisia taiteilijoita.

Tikanojan juhlavuosi käynnistyy jo marraskuussa 2020 Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide – näyttelyllä, joka jatkuu aina huhtikuulle 2021 saakka. Olli eli Olga Gummerus-Ehrström edustaa vaasalaisia taiteilijoita, koska hän asui lapsena samassa talossa, josta vuonna 1951 tuli kaikille avoin Tikanojan taidekoti. Tikanojan taidekodin näyttelyohjelma on huolellisesti rakennettu kokonaisuus, joka kesänäyttelyssään esittelee perustajansa kokoelmaa ja sitä seuranneita sukupolvia ryhmänäyttelyssä Kotona. Tikanojan näyttelyvuosi huipentuu uuteen yhteistyöhön Tampereen taidemuseon kanssa.

Kuntsin modernin taiteen museo esittelee kokoelmanäyttelyn jälkeen laajan kokonaisuuden valokuvataidetta. 1868-2021- 2068 –ryhmänäyttelyssä nähdään suomalaisia nykyvalokuvaaja ja sen yhteydessä kansainvälistä menestystä nauttivan taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Vuoden päättää ainoastaan Vaasassa nähtävän modernistin retrospektiivinen näyttely.

Pohjanmaan museossa vuosi alkaa tekstiilitaiteen ja nykytaiteen vuoropuhelulla, kun esillä on viiden nykytaiteilijan ja muotoilijan näkemys käsityön menneisyydestä. Hyvissä käsissä –näyttelyssä taitelijat esittelevät millaista inspiraatiota muotoilija voi ammentaa museokokoelmasta. Huvilaelämää – näyttely esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin ja mökkeilyn kulttuurihistoriaa 1700-luvun lopulta nykyaikaan. Vuoden päättää tunnetun suomalaisen nykytaiteilijan yksityisnäyttely, joka on hänen ensimmäinen Vaasassa ja Pohjanmaalla.

Vaasan taidehallin ohjelmisto perustuu avoimeen hakuun, johon viime vuonna tuli yli 60 hakemusta. Paikallisia ja kansainvälisiä taiteilijoita nähdään niin ikään pandemian vuoksi siirtyneessä projektissa Filmverkstaden 10 : Kun valo osuu juuri oikein. Taidehallin ohjelmistossa taiteilijat tuottavat omat näyttelynsä ja 2021 esittäytyvät: Benjamin Orlow, Elina Helkala, Anna Niskanen ja Valontaivuttajat.