Esillä nyt

Esillä nyt

 

Erika Adamsson – Nostalgia

12.2.2022–14.8.2022

 

Taiteilija Erika Adamssonin (1973) yksityisnäyttely Tikanojan taidekodissa on saanut temaattiseksi lähtökohdaksi nostalgian. Taiteilijaa kiehtovat menneisyyden hetket, tunnelmat ja tarinallisuus. Nostalgian muuntuminen lähes pateettisuudeksi ilmenee maalauksissa, joiden lähtökohtina taiteilija käyttää materiaalinaan kotimuseoiden autenttisia interiöörejä. Uusimmat maalaukset ovat syntyneet Tikanojan taidekodin omasta historiasta, missä kauppaneuvoksen kodin saleissa eli perheenjäsenten lisäksi palvelusväkeä.

Adamssonia kiinnostaa illuusio menneestä arjesta. Kuvamateriaalissa esiintyy usein ihminen tilassa, mallit löytyvät autenttisista valokuvista, nykyajan draamaopastuksista tai elokuvan still-kuvista.  Samoin kuin muistot häilyvät menneisyydestä, eivät maalauksetkaan ole dokumentaarisia historian hetken kuvauksia, vaan värittyneitä ja rakennettuja. Lavastettunakin maalauksen tunnelma on se, jonka koemme aitona ja uskottavana. Nostalgia on pakoa arjesta, kuten hetken viivähdys ainoana kävijänä kotimuseon salongissa, jossa voi vaipua menneisyyteen ja samaistua talon asukkaiden elämään. Interiööreissä yksityiskohtien runsaus sisustuksessa ja aikakauden tyylihuonekalut määrittävät mennyttä aikaa.

 

Olga, 2018 Öljy alumiinille, 136 x 112 cm Kuva: Antti Ranki, Courtesy of MAKASIINI CONTEMPORARY

 

Maalaustekniikkana kaikissa teoksissa on öljyväri alumiinilevylle. Alumiini mahdollistaa maaliaineen liukumisen teoksen pinnassa, jossa kättä ja sivellintä ei kitka jarruta. Nopeaa maalaustapahtumaa edeltää hidas työvaihe, jossa taiteilija rajaa maalauspintaa pikkutarkasti. Hidas työvaihe valmistaa käden ja ajatuksen yhtenäistä ja synkronista liikettä maalauksen pinnassa – oikean väririnnastusten valitsemiseen. Valmiissa maalauksessa hopeanhohtoinen alumiinipinta pilkahtelee maaliaineen lomassa.

Turkulainen taidemaalari Erika Adamsson asuu ja työskentelee kotikaupungissaan, jossa hän on myös opiskellut. Hän valmistui Turun piirustuskoulusta vuonna 1996 ja opettaa nykyisin maalaustaidetta samassa koulussa. Hän on esittäytynyt lukuisissa yksityisnäyttelyissä Suomessa, joista viimeisimpiä ovat Forum Boxissa, Helsingissä 2019 ja Laukon kartanossa 2021. Taiteilijalle myönnettiin 2018 Suomen taideyhdistyksen William Thuring- palkinto. Näyttely on Erika Adamssonin ensimmäinen esiintyminen Vaasassa ja sen on tuottanut Vaasan kaupungin museot, kuraattorina näyttelypäällikkö Maaria Salo.

 

Taiteilija Erika Adamsson kertoo näyttelystä

Kesto 4:06. Kuvaus ja editointi Marcus Lerviks.

 

Avajaispuhe – Minna Sartes

 

Looking for lost time, 2018 Öljy alumiinille, 136 x 112 cm Kuva: Antti Ranki, Courtesy of MAKASIINI CONTEMPORARY

 

 

Ylin kuva: Pale Green Taffeta, 2019 Öljy alumiinille, 136 x 112 cm

Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Kuva: Paula Virta / EMMA

 

 

 

 

 

 

Vers la lumière- ranskalainen taide Tikanojan kokoelmasta

21.5.2021–25.9.2022

 

Léon Bonnat: Kirjoittava tyttö (kuva: Mikko Lehtimäki)

 

Ranskalaisten taiteen kokoelmat olivat 1920-luvun suomalaisessa kodissa harvinaisia. Frithjof Tikanoja hankki noin 10 vuoden aikana joukon ranskalaisia taideteoksia. Hän piti useita näistä teoksista suuressa arvossa, suorastaan mestarimaalauksina.

Vers la lumière -näyttelyssä esitellyt teokset kertovat tiivistetysti ranskalaisen taiteen vaiheista kohti modernismia. Teokset eivät muodosta aiheiltaan yhtenäistä kokonaisuutta. Näyttelyn varhaisin teos on Claude Joseph Vernétin merimaalaus Haaksirikko 1700-luvulta. Kokoelmaan kuuluu myös useita Barbizonin kylässä työskennelleiden taiteilijoiden teoksia, esimerkiksi Jean-François Millet, Jules Dupré ja Constant Troyon.

Jean-François Milletin Paimenia nuotiolla (1849) kertoo maalaiselämästä. Realismin edustajalta Gustave Courbelta esillä on muun muassa Navetan sisusta. Monien suomalaisten taiteilijoiden opettajana toimineelta taiteilija Léon Bonnatilta esitellään tunnelmallinen kirjettä kirjoittava tyttö. Valoa kohti -näyttely huipentuu värikylläisiin, 1900-luvun alun maalauksiin Maurice de Vlaminckilta ja Henri Matisselta.