Esillä nyt

Esillä nyt

 

Tikanojan taidekoti on suljettu näyttelyvaihdon aikana

Museo on suljettu 14.–30.3.2023 näyttelyvaihdon vuoksi. Seuraava näyttely Kaarina Heikinheimo: 5+ huonetta avautuu yleisölle perjantaina 31.3.2023. Tervetuloa!

 

Sävyjä 1920-luvun paletilta – Teoksia Tikanojan taidekokoelmasta

16.9.2022–

 

Sävyjä 1920-luvun paletilta -näyttelyssä on esillä pääasiassa suomalaisten taiteilijoiden teoksia museon omasta kokoelmasta. Frithjof Tikanoja osti kokoelmaansa lukuisia teoksia 1920-luvulla, monet aikansa keskeisiltä taiteilijoilta.

Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita aikakauden taidekriitikot huomioivat väriensä ansiosta. 1910-luvulla suosiota saanut ja ”suomalaiseksi” mielletty maanläheisten sävyjen paletti näkyy vahvana. Mukana on myös raikkaita ja rohkeita värivivahteita, ”oikeaa värikulttuuria”, kuten kriitikko Edvard Richter kuvasi aikanaan William Lönnbergin teosta. Kansainväliset vaikutteet näkyvät myös väriniekaksi tituleeratun Eemu Myntin teoksissa.

Näyttelyssä esillä olevat taideteokset kertovat osaltaan myös 20-luvun ilmiöistä. Vuosikymmentä luonnehti sekä kulutuskulttuuri ja kaupungistuminen että talonpoikaisuuteen ja kotiseutuun liittyvä kiinnostus. Yhteys maaseutuun säilyi vahvana. Taiteilijat tulivat tallentaneeksi kuviinsa välähdyksiä aikakaudesta: kaupungista ja maaseudusta, arjesta ja sunnuntaista. Tykö Sallisen rytmikkäästä Lauantai-illan poljennosta siirrytään Werner Åströmin ja Alvar Cawénin pyhäpäivän rauhaa henkiviin teoksiin. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Wäinö Aaltonen, Matti Annala, Arvi Mäenpää, Jalmari Ruokokoski ja Ilmari Vuori.

 

Värikuva Tyko Sallisen öljyvärimaalauksesta Lauantai-ilta vuodelta 1920.
Tyko Sallinen: Lauantai-ilta, 1920, öljy kankaalle. Kuva: Vaasan kaupungin museot / Mikko Lehtimäki