Esillä nyt

Esillä nyt

 

Näyttämöllä

16.9.2022-12.3.2023

 

Syksystä alkaen Tikanojan taidekodissa kurkistetaan vaasalaiseen näyttämöelämään. Taidekodin toisessa kerroksessa esillä olevassa näyttelyssä luodaan katsaus vaasalaiseen teatterihistoriaan 1800-luvulta kiertävien teatteriseurueiden ajasta nykypäivään saakka. Esiin nostetaan valikoituja paloja Vaasan kaupunginteatterin, Wasa Teaterin, Vaasan Oopperan sekä Nukketeatteri Peukalopotin historiasta.

Kulttuurihistoriallisessa näyttelyssä nähdään muun muassa Pohjanmaan museon kokoelmiin kuuluvaa näyttämöaiheista aineistoa, kuten esimerkiksi valokuvia sekä professori Irma Rewellin (1929-2010) eri oopperatuotannoissa käyttämiä rooliasuja. Museon kokoelmista nostetaan esiin myös Nukketeatteri Peukalopotilta saatua esineistöä sekä näyttämöteemaan liittyvää taidetta. Lisäksi nähdään Vaasan kaupunginteatterista, Wasa Teaterista ja Vaasan Oopperasta lainaksi saatua materiaalia, kuten lavasteiden pienoismalleja, roolipukuja sekä valokuvia.

 

Mustavalkoinen kuva Vaasan kaupunginteatterista ennen vanhaan.
Vaasan kaupunginteatteri, ajoittamaton. Pohjanmaan museon arkisto.

 

Mustavalkoinen kuva Hotelli Ernstistä, jonka yläkerrassa toimi Wasa Teater.
Hotelli Ernst ja sen yläkerrassa toiminut Wasa Teater, ajoittamaton. Pohjanmaan museon arkisto.

 

Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot yhteistyössä Vaasan kaupunginteatterin ja Wasa Teaterin kanssa. Se tuo esiin kaupungin pitkää teatteriperinnettä ja juhlistaa osaltaan 80-vuotisjuhliaan viettävää Vaasan kaupunginteatteria sekä vuonna 2019 sata vuotta täyttänyttä Wasa Teateria.

 

Ylin kuva: Vaasan Palokunnantalo. Pohjanmaan museon arkisto

 

 

Sävyjä 1920-luvun paletilta – Teoksia Tikanojan taidekokoelmasta

16.9.2022–

 

Sävyjä 1920-luvun paletilta -näyttelyssä on esillä pääasiassa suomalaisten taiteilijoiden teoksia museon omasta kokoelmasta. Frithjof Tikanoja osti kokoelmaansa lukuisia teoksia 1920-luvulla, monet aikansa keskeisiltä taiteilijoilta.

Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita aikakauden taidekriitikot huomioivat väriensä ansiosta. 1910-luvulla suosiota saanut ja ”suomalaiseksi” mielletty maanläheisten sävyjen paletti näkyy vahvana. Mukana on myös raikkaita ja rohkeita värivivahteita, ”oikeaa värikulttuuria”, kuten kriitikko Edvard Richter kuvasi aikanaan William Lönnbergin teosta. Kansainväliset vaikutteet näkyvät myös väriniekaksi tituleeratun Eemu Myntin teoksissa.

Näyttelyssä esillä olevat taideteokset kertovat osaltaan myös 20-luvun ilmiöistä. Vuosikymmentä luonnehti sekä kulutuskulttuuri ja kaupungistuminen että talonpoikaisuuteen ja kotiseutuun liittyvä kiinnostus. Yhteys maaseutuun säilyi vahvana. Taiteilijat tulivat tallentaneeksi kuviinsa välähdyksiä aikakaudesta: kaupungista ja maaseudusta, arjesta ja sunnuntaista. Tykö Sallisen rytmikkäästä Lauantai-illan poljennosta siirrytään Werner Åströmin ja Alvar Cawénin pyhäpäivän rauhaa henkiviin teoksiin. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Wäinö Aaltonen, Matti Annala, Arvi Mäenpää, Jalmari Ruokokoski ja Ilmari Vuori.

 

Värikuva Tyko Sallisen öljyvärimaalauksesta Lauantai-ilta vuodelta 1920.
Tyko Sallinen: Lauantai-ilta, 1920, öljy kankaalle. Kuva: Vaasan kaupungin museot / Mikko Lehtimäki