Esillä nyt

Esillä nyt

Kotona

21.5.-12.9.2021

Varpu Tikanoja, Nimetön, 1972, öljy, yksityiskokoelma.

Kotona –näyttelyssä palataan konkreettisesti kotiin – Tikanojan taidekotiin.

Tikanojan taidekodin 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tikanojan suvun jäsenet suoraan alenevassa sukupolvessa esittäytyvät ryhmänäyttelyssä. Kauppaneuvos Frithjof Tikanojan lapsista moni oli taiteellisesti lahjakas. Kuvataiteeseen suuntautunut Varpu Maria Tikanoja (1928-1983) oli perheen lapsista toiseksi nuorin ja hän opiskeli sekä taidehistoriaa että kuvataiteita. Taideopintojen suuntauduttua Italiaan, myös elämäntie sai uuden käänteen. Hän tapasi Milanossa 1954 hollantilaisen kuvanveistäjän Arthur Spronkenin, kun he molemmat opiskelivat Accademia di Belle Arte di Brerassa. Seuraavana vuonna heistä tuli sekä taiteilijakollegat että aviopari.

Näyttely esittelee perheen ja suvun kuvataiteellista ilmaisua, jonka yhteisenä nimittäjänä voidaan pitää Varpu Tikanojaa. Hän on näyttelyn suunnitteluvaiheessa paljastunut kaikkien inspiraatioksi ja elämänlähteeksi. Tikanojan taidekodin perheenjäsenet ovat palanneet kotiin, Varpu lapsuudenkotiinsa ja hänen lapsensa isoisän taiteen täyttämään taidekotiin.

Varpun ja Arthurin suurperheeseen syntyi kaikkiaan viisi lasta, joista osasta tuli myös taiteilijoita. Caius Spronken suuntautui kuvanveistoon isänsä tavoin, nuoremmat sisaret Siiri ja Kore puolestaan äidin tavoin maalaustaiteeseen. Myös puolisoiksi taiteilijasisaruksille tuli taiteilijoita.

Näyttelyssä nähdään maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja interaktiivinen installaatio. Näyttelyn teoksista julkiseen kokoelmaan kuuluu ainoastaan Frithjof Tikanojan pronssiveistos. Muut teokset kuuluvat yksityiskokoelmiin ja ovat harvoin yleisön nähtävillä, osa jopa ensimmäistä kertaa. Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot ja sen kuraattorina on näyttelypäällikkö Maaria Salo.

Ryhmänäyttelyn taiteilijat: Arthur Spronken ja Varpu Tikanoja, Ree Meertens, Caius Spronken, Kore Spronken ja Marjori Overdijk. (NL)

 

 

Vers la lumière – ranskalaista taidetta Tikanojan kokoelmasta

21.5.2021–25.9.2022

Leon Bonnat Kirjoittava tyttö
Léon Bonnat: Kirjoittava tyttö (kuvaaja: Mikko Lehtimäki)

Ranskalaisten taiteen kokoelmat olivat 1920-luvun suomalaisessa kodissa harvinaisia. Frithjof Tikanoja hankki noin 10 vuoden aikana joukon ranskalaisia taideteoksia. Hän piti useita näistä teoksista suuressa arvossa, suorastaan mestarimaalauksina.

Vers la lumière -näyttelyssä esitellyt teokset kertovat tiivistetysti ranskalaisen taiteen vaiheista kohti modernismia. Teokset eivät muodosta aiheiltaan yhtenäistä kokonaisuutta. Näyttelyn varhaisin teos on Claude Joseph Vernétin merimaalaus Haaksirikko 1700-luvulta. Kokoelmaan kuuluu myös useita Barbizonin kylässä työskennelleiden taiteilijoiden teoksia, esimerkiksi Jean-François Millet, Jules Dupré ja Constant Troyon.

Jean-François Milletin Paimenia nuotiolla (1849) kertoo maalaiselämästä. Realismin edustajalta Gustave Courbelta esillä on muun muassa Navetan sisusta. Monien suomalaisten taiteilijoiden opettajana toimineelta taiteilija Léon Bonnatilta esitellään tunnelmallinen kirjettä kirjoittava tyttö. Paul Gauguinin hienosta tuotoksesta Noa Noa -sarjasta on esillä kahdeksan teosta. Valoa kohti -näyttely huipentuu värikylläisiin, 1900-luvun alun maalauksiin Maurice de Vlaminckilta ja Henri Matisselta.