Esillä nyt

Esillä nyt

 

Vuoden Nuori Taiteilija 2021: Joel Slotte

1.10.2021 – 23.1.2022

Kuvataiteilija Joel Slotte on Vuoden Nuori Taiteilija 2021. Slotte saa huomattavan stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Vaasan kaupungin museoihin kuuluvassa Tikanojan taidekodissa. Hän on järjestyksessä 37. Vuoden nuori taiteilija. Joel Slotten näyttelyn myötä Tampereen taidemuseo ja Vaasan kaupungin museot aloittavat vuosittaisen yhteistyön Vuoden nuori taiteilija -tapahtumaan liittyen, joka on valtakunnallisesti merkittävä vuosittain jaettava palkinto alle 35-vuotiaille taiteilijoille.

Joel Slotte on myös alueellinen taiteilija, joka on syntynyt 1987 Kokkolassa. Hän on nykyisin Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari, joka tekee myös veistoksia. Hän on opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa 2007–2009 ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Slotte maalaa teknisesti taiturimaisia figuratiivisia öljymaalauksia arkisista, osin absurdeista ja fiktiivisistä tilanteista.  Teosten mallina on ollut useimmiten taiteilija itse tai hänen ystävänsä.

Kuva: Christoffer Björklund

 

Joel Slotte, Laulu ryövärinpesästä, 2020. Tampereen taidemuseo.

Maalaukseni syntyvät arkisista anekdooteista, ystävien kanssa jaetuista kokemuksista ja havainnoista – asioista, jotka ylipäätään ovat lähellä minua jollakin tavalla. Maalaan muotokuvia ystävistäni, läheisistäni ja itsestäni. Lisään fiktiivisiä piirteitä todellisiin ihmisiin ja kuvaan heitä vaihtoehtoisina versioina itsestään. Nämä alter egot ovat keino kohdata ympäröivää todellisuutta ja sen ilmiöitä; näennäisen rauhalliseen arkeen sekoittuvaa yhtäkkistä kauhua, erilaisia tunteiden välitiloja sekä rakkautta ja raakaa riemua.

Maalausjälkeni on tiheää, piirustuksenomaista, terävää ja hyvin aikaa vievää. Haluan käyttää maalauksiini aikaa suorastaan tuhlaten, sillä hidas ja pitkäkestoinen työskentely tuottaa teoksiin myös ajallisia kiteytymiä ja kerrostumia. Ne muodostavat maalausten tilanteille ja toiminnalle oman historiallisen ja mytologisen sakkansa.

Vuoden nuori taiteilija -valinnan tekee vuosittain asiantuntijatyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimii aina Tampereen taidemuseon johtaja – nykyisin Taina Myllyharju – jolla on lopullinen päätösvalta valinnasta.

Tikanojan taidekodissa nähtävän yhteistyönäyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo.

 

 

Kuva yllä: Taiteilija Joel Slotte. Kuvaaja Clas-Olav Slotte.

 

Vers la lumière – ranskalaista taidetta Tikanojan kokoelmasta

21.5.2021–25.9.2022

Leon Bonnat Kirjoittava tyttö
Léon Bonnat: Kirjoittava tyttö (kuvaaja: Mikko Lehtimäki)

Ranskalaisten taiteen kokoelmat olivat 1920-luvun suomalaisessa kodissa harvinaisia. Frithjof Tikanoja hankki noin 10 vuoden aikana joukon ranskalaisia taideteoksia. Hän piti useita näistä teoksista suuressa arvossa, suorastaan mestarimaalauksina.

Vers la lumière -näyttelyssä esitellyt teokset kertovat tiivistetysti ranskalaisen taiteen vaiheista kohti modernismia. Teokset eivät muodosta aiheiltaan yhtenäistä kokonaisuutta. Näyttelyn varhaisin teos on Claude Joseph Vernétin merimaalaus Haaksirikko 1700-luvulta. Kokoelmaan kuuluu myös useita Barbizonin kylässä työskennelleiden taiteilijoiden teoksia, esimerkiksi Jean-François Millet, Jules Dupré ja Constant Troyon.

Jean-François Milletin Paimenia nuotiolla (1849) kertoo maalaiselämästä. Realismin edustajalta Gustave Courbelta esillä on muun muassa Navetan sisusta. Monien suomalaisten taiteilijoiden opettajana toimineelta taiteilija Léon Bonnatilta esitellään tunnelmallinen kirjettä kirjoittava tyttö. Paul Gauguinin hienosta tuotoksesta Noa Noa -sarjasta on esillä kahdeksan teosta. Valoa kohti -näyttely huipentuu värikylläisiin, 1900-luvun alun maalauksiin Maurice de Vlaminckilta ja Henri Matisselta.