Tikanojan taidekodin kokoelma

Tikanojan taidekodin kokoelma

 

Tikanojan taidekodin kokoelma sisältää Frithjof Tikanojan (1877-1964) keräämää taidetta. Yli tuhannen teoksen kokoelma sisältää monien taidehistorian keskeisten taiteilijoiden teoksia sekä Suomesta että ulkomailta. Tikanojan kokoelmalla, kuten yleensä yksityisesti syntyneillä taidekokoelmilla on oma persoonallinen luonteensa, joka kertoo kerääjän kiinnostuksesta ja asiantuntemuksesta.

Tikanojan taidekokoelma sisältää merkittävän ja Suomen oloissa sangen harvinaisen ulkomaisen taiteen kokoelman, jonka pääpaino on ranskalaisessa 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa. Tikanoja keräsi 1920-luvun aikana kotiinsa huomattavan ranskalaisen taiteen kokoelman. Kokoelman tunnettuja nimiä ovat mm. Edgar Degas, Paul Gauguin ja Henri Matisse. Lisäksi ulkomaisen taiteen kokoelma sisältää teoksia 1600- ja 1700-luvuilta.

Suomalaisen taiteen kokoelma käsittää Suomen tunnetuimpien 1800- ja 1900-lukujen vaihteen taiteilijoiden teoksia. Kokoelmassa on mm. Akseli Gallen-Kallelan ja Eero Järnefeltin lisäksi useita 1800-luvun naistaiteilijoita, kuten Venny Soldan-Brofeldt, Maria Wiik, Fanny Churberg ja Alexandra Frosterus-Såltin. Paikalliset taiteilijat ovat myös hyvin edustettuina. Kokoelmassa on runsaasti esimerkiksi Eemu Myntin ja Arvi Mäenpään teoksia. Tikanoja toimi kummankin taiteilijan mesenaattina.

Tikanojan taidekodin kokoelmiin kuuluu myös antiikkikirjasto, joka on edelleen esillä Tikanojan taidekodissa. Kirjasto sisältää muun muassa monia ajan kaunokirjallisuuden ensipainoksia, lukuisia historian ja taiteen tietokirjoja sekä laajan suomenkielisen raamattukokoelman.

Erikoisnäyttelyiden aikana taidekokoelman teokset eivät aina ole esillä.