Taidekodin historia

Taidekodin historia

 

Tikanojan taidekoti sijaitsee kauppaneuvos Frithjof Tikanojan entisessä kodissa, jonka hän lahjoitti taidekokoelmineen Vaasan kaupungille 22.12.1951. Uusi taidemuseo avattiin yleisölle jo 26.12.1951.

Frithjof Tikanoja oli omakohtaisesti kokenut taiteen innostavan vaikutuksen ja halusi tarjota saman mahdollisuuden muillekin. Hän ymmärsi taiteen kasvatuksellisen merkityksen, joten taidekasvatustyö on taidekodin toiminnan keskeisiä tavoitteita ja yhteistyötä tehdään koulujen sekä oppilaitosten kanssa.

Tikanojan yli tuhannen teoksen kokoelma sisältää monia taidehistorian keskeisiä taiteilijoita ja todellisia maailmantaiteen helmiä. Kokoelman ainutlaatuisuutta korostaa se, että sitä ei ole koottu julkiseksi museokokoelmaksi vaan henkilökohtaiseksi kotikokoelmaksi. Siksi Tikanojan kokoelmalla, kuten yleensä yksityisesti syntyneillä taidekokoelmilla on oma persoonallinen luonteensa. Se kertoo kerääjän kiinnostuksesta ja harrastuksesta, se paljastaa kerääjänsä luonnetta ja asiantuntemusta sekä heijastaa myös keräämisen aikakautta. Frithjof Tikanoja arveli kokoelmastaan olevan suurin ilo jälkipolvilla, jotka saisivat nauttia aitojen, merkittävien taideteosten näkemisestä.