Frithjof Tikanoja

Frithjof Tikanoja

 

Frithjof Tikanojan muotokuva
Frithjof Tikanojan muotokuva

Frithjof Tikanoja (1877-1964) syntyi kälviäläiseen talonpoikaissukuun. Maanviljelyä enemmän Tikanoja oli kuitenkin kiinnostunut kaupankäynnistä ja kaunokirjallisuudesta. Puotipojan ja kauppaedustajan töiden jälkeen hän perusti vuonna 1905 Josef Lassilan kanssa Vaasaan Lassila & Tikanoja -tukkuliikkeen. Yhtiö kasvoi ja laajeni 1920-luvulla tekstiili- ja kenkäteollisuuteen. Tikanojasta tuli kauppaneuvos vuonna 1922.

Tikanoja alkoi kerätä taidetta mentyään vuonna 1918 naimisiin Ruusa Myntin kanssa. 1930-luvulle tultaessa seitsenlapsisen perheen kodin seinät olivat täynnä taidetta, niin vanhojen mestarien kuin modernistienkin teoksia. Tikanoja oli kulttuuripersoona, joka rakasti kirjallisuutta, musiikkia ja lauloi kuorossa. Hän tuki avokätisesti etenkin suomenkielisiä kulttuuri- ja sivistyshankkeita. Tikanoja oli mukana perustamassa Vaasan taideyhdistystä vuonna 1917.

Tikanoja lahjoitti kotinsa ja merkittävän taidekokoelmansa Vaasan kaupungille vuonna 1951. Kodista tuli taidemuseo, jonka kautta Tikanoja halusi kokoelmansa olevan jokaisen kiinnostuneen nähtävillä.