Vuoden nuori taiteilija 2022 – Emma Jääskeläinen

1.10.2022 @ 10:00-29.1.2023 @ 17:00

Vuoden nuori taiteilija 2022 – Emma Jääskeläinen

1.10.2022-29.1.2023

Kuvataiteilija Emma Jääskeläinen (s. 1988) tunnetaan massiivisen monumentaalisista kiviveistoksistaan, joiden materiaalina hän käyttää klassisia kivilajeja, kuten graniittia, marmoria ja travertiinia päivittäen materiaalit nykytaiteen kielelle. Monumentaalisten kiviteosten työstäminen on hidasta, jopa vuosia kestävää. Taiteilijana Emma Jääskeläinen välttää teoksissaan liiallista vakavuutta käyttämällä yllättäviäkin materiaalivalintoja. Suomenlampaan villa, lasi, sormus, chilipalko, tekoturkis tai lippalakki ovat taiteilijan käyttämiä materiaaleja. Taskuun mahtuva monumentaaliveistos kuvastaa hyvin sitä, miten Emma Jääskeläinen leikittelee mittakaavalla.

Kehollisuus on tärkeä sisällöllinen lähtökohta Emma Jääskeläisen taiteessa. Massojen käsittely on fyysistä, ja taiteilijan ja materiaalin vuoropuhelu saa konkreettisen muodon herkkyyttä unohtamatta. Se on liikettä ja läsnäoloa, massan ja volyymin työstämistä, jossa taiteilijan intuitiivinen kokemus siirtyy yhteisesti nähtäväksi ja koettavaksi.

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Näyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo.

Emma Jääskeläinen, Night Studio, 2021. Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo Kuva: Ari Karttunen / EMMA 2021

Emma Jääskeläinen. Kuva: Paavo Lehtonen, 2021