• Tämä tapahtuma on mennyt.

Veljekset von Wright

tammikuu 13 @ 11:00 - 17:00

|Recurring Tapahtuma (See all)

An event every week that begins at 11:00am on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 3.2.2019

Ferdinand von Wright: Kotka jyrkänteen reunalla (1880). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Keirknerin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria/Yrjö Tuunanen.

Von Wrightin taiteilijaveljeksillä, Magnuksella (1805–1868), Wilhelmillä (1810–1887) ja Ferdinandilla (1822–1906), on merkittävä rooli sekä suomalaisen taiteen että luonnontieteellisen tutkimuksen historiassa. Kuopion lähellä sijaitsevassa Haminalahden kartanossa kasvaneet veljekset olivat lapsesta saakka kiinnostuneita ympäröivästä luonnosta ja sen havainnoinnista. Erityisesti veljesten lintujen tuntemus kehittyi pitkäaikaisen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta korkealle tasolle. Yksityiskohtaisen tarkat lintumaalaukset kuuluvat yhä Suomen parhaiten tunnettuihin taideteoksiin.

Von Wrightin veljekset tunnetaan erityisesti monista lintuaiheisista teoksistaan, mutta Magnus ja Ferdinand olivat myös oman aikansa merkittävimpiä suomalaisia maisemamaalareita. Monet veljesten maalauksistaan esittävät Haminalahden ja sen lähiseutujen maisemia eri vuodenaikoina. 1800-luvulla talvisten maisemien kuvaaminen taiteessa oli harvinaista ja Magnus von Wright oli ensimmäisiä aiheeseen tarttuneita. Haminalahden lisäksi Magnus kuvasi kartano- ja luonnonmaisemia ympäri Suomea sekä Helsinkiä, johon hän oli asettunut asumaan vuonna 1831.

1800-luvulla luonnontieteiden harjoittaminen eli murroskautta ja eri tieteenalat alkoivat erkaantua toisistaan. Vaikka von Wrightin veljesten muodollinen koulutuksensa oli jäänyt vähäiseksi, heidän tarkkoihin havaintoihin perustuvat yksityiskohtaiset kuvauksensa liittyvät kokemusperäisen ja havaintoihin perustuvan kenttäornitologian nousuun. Erityisesti Wilhelm von Wrightin ura keskittyi tieteelliseen kuvittamiseen. Hänen ja Magnuksen yhteystyönä syntynyttä Svenska Foglar –litografiakokoelmaa (1828–1838) pidetään veljesten lintutieteellisenä päätyönä. Myöhemmin Wilhelm asettui Ruotsin länsirannikolle ja vastasi laajan Skandinaviens Fiskar –teoksen (1836–1857) kuvitustyöstä.

Veljesten elinaikana suomalainen taide-elämä alkoi hiljalleen järjestäytyä. Ferdinand von Wright oli ensimmäisiä suomalaisia kuvataiteilijoita, jotka elättivät itsensä taiteen tekemisellä. Erityisesti uransa loppupuolella Ferdinand maalasi runsaasti tilaustöitä, joissa hän kuvasi erityisesti pikkulintuja ja metsäkanalintuja. 1800-luvun lopulla Ferdinandin lintumaalauksia pidettiin jo vanhanaikaisina, mutta toisaalta häntä arvostettiin pitkän uransa ansiosta vanhana mestarina ja monet vuosisadanvaihteen nuorista taiteilijoista vierailivat hänen luonaan Haminalahdessa.

Näyttely esittelee eri teemojen avulla von Wrightin veljesten tuotantoa koko näiden pitkien ja tuotteliaiden urien ajalta. Esillä on myös monia yksityiskokoelmiin kuuluvia teoksia, jotka ovat vain harvoin olleet esillä julkisesti. Näyttelyn on tuottanut Ateneumin taidemuseo ja sen kuraattorina on toiminut amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

tammikuu 13
,