• Tämä tapahtuma on mennyt.

Sielun silmä

syyskuu 21 @ 10:00-17:00

An event every week that begins at 10:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 19.1.2020

Sielun silmä

20.9.2019–19.1.2020

Tikanojan taidekodissa 20.9. avautuvan Sielun silmä -näyttelyn aiheena on selvänäköisyys. Näyttely perustuu taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkisen väitöstutkimukseen. Kokkinen toimii myös näyttelyn kuraattorina.

Okkultismi ja esoteeriset liikkeet herättivät suurta kiinnostusta 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Monet uskoivat, että kuudennen aistin ja sielun sisäisten silmien avulla saattoi havaita todellisuuden tavanomaisesti näkymättömäksi jääviä tasoja.

Aiheesta innostuivat myös monet aikakauden taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Ellen Thesleff, Pekka Halonen ja Hugo Simberg. Teosofia, spiritualismi, vapaamuurarius ja psyykkinen tutkimus, jota alettiin myöhemmin kutsua parapsykologiaksi, jättivät näkyviä jälkiä heidän taiteeseensa.

Näyttely on tehty yhteistyössä Gallen-Kallela museon kanssa. Näyttely oli esillä Gallen-Kallela museossa hieman toisen sisältöisenä kesällä 2019.

Kuva: Hugo Simberg: Unikko, 1896. Pohjanmaan museo, Karl Hedmanin taidekokoelma. Valokuva: Erkki Salminen.

syyskuu 21