Sääennuste tulevaisuudelle

24 syyskuun @ 11:00-17:00

An event every week that begins at 11:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 14.2.2021

23.9.2020-14.2.2021

Venetsian biennaalin 2019 Pohjoismainen paviljonki on Kiasman jälkeen nähtävissä Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa. Näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Yhteiselo on yhä ajankohtaisempaa, kun mikrobien olemassaolo kehoissamme on päivänpolttava ja tulehdustila ulottuu globaalisti koko yhteiskuntaan.

Näyttelyn taiteilijat nostavat teoksissaan esille elämänmuotoja, jotka ihminen helposti sivuuttaa. Esimerkiksi mikrobit, levät ja hyönteiset elävät ja toimivat keskellämme, mutta pienen koon tai eri elämäntahdin takia nämä olennot jäävät ihmiseltä usein huomaamatta. Näyttelyssä ne ovat teosten aiheita mutta myös taiteilijoiden yhteistyökumppaneita. Sääennuste tulevaisuudelle kutsuu kävijänsä tarkentamaan aistit lajien väliseen naapuruuteen ja pohtimaan myös omaa kehoaan suhteessa toisiin elämänmuotoihin.

Pohjanmaalla asuva suomalainen taiteilijakollektiivi nabbteeri edusti Suomea Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019.Taiteilijoiden työskentelyn ytimessä on käytettävä näyttelytila. Kaksikko kokoaa heitä kiinnostavat materiaalit paikan päältä ja luo kierrätystavarasta verkostomaisia installaatioita. Heidän teoksensa ovat kokonaisuuksia, jotka rakentuvat taiteilijoiden ja muiden, myös ei-inhimillisten eliöiden välisestä vuorovaikutuksesta.

Pohjoismaiseen paviljonkiin nabbteeri muodosti toisiinsa kietoutuvien elementtien kokonaisuuden, joka kiinnittyi paviljongin ja sitä ympäröivän puiston materiaalisuuteen. Kuntsilla nabbteerin teos muistuttaa toisten eliölajien läsnäolosta ihmisen rakentamassa ympäristössä. Museoon sopivaa toislajista elämää edustavat teoksessa esimerkiksi huonekasvien pistokkaat. Installaatioon kuuluva video perustuu nabbteerin päiväkirjamerkintöihin lajien välisestä naapuruudesta.

Norjalainen Ane Graff yhdistää taiteessaan luonnontieteiden, kuten mikrobiologian ja kemian menetelmiä omiin materiaalitutkimuksiinsa. Hän soveltaa työssään feministisen uusmaterialismin piirissä tehtyä aineellisen todellisuuden uudelleenarviointia, jossa materiaa lähestytään suhteiden kautta. Installaatioissaan Graff kyseenalaistaa vakaiksi miellettyjä rakenteita ja tieteeseen ja kulttuuriin perustuvia luokitteluja. Hän kysyy, miten käsitys ihmisen ainutlaatuisuudesta muihin eläimiin nähden ja dualistinen ajattelu liittyvät ekologiseen kriisiin.

Graffin teoskokonaisuus viittaa yhteyksiin ilmastonmuutoksen, talouskasvuun perustuvien länsimaisten yhteiskuntien, immuunijärjestelmään vaikuttavien suolistobakteerien tuhoutumisen sekä tulehdustautien leviämisen välillä. Installaatio tekee näkyväksi ihmisen kehollisen yhteyden esimerkiksi bakteereihin ja ympäristömyrkkyihin.

Ruotsalainen Ingela Ihrman yhdistää esinekoosteissaan, liikkuvan kuvan teoksissaan ja teksteissään mielikuvitusta, käsityötekniikoita sekä omia tunteitaan ja kokemuksiaan. Feministisen performanssiperinteen mukaisesti hän käyttää omaa kehoaan välineenä arvioidessaan kriittisesti kulttuurin ja luonnon välistä dikotomiaa. Oman kehon yhdistäminen erilaisiin materiaalisiin maailmoihin tai niiden elinkaaren jäljittely voi lisätä ymmärrystä elämän moninaisia kytkentöjä kohtaan.

Ihrmanin leväinstallaatio kertoo ihmisen nestemäisestä alkuperästä ja eri elämänmuotojen välisistä yhteyksistä. Hiljaiset, suurikokoiset esineet kutsuvat katsojaa osallistumaan keholliseen kokemukseen. Liittoutumalla sellaisten maailmojen kanssa, joita yleensä pidetään ”toisina”, voi onnistua rikkomaan rajoittavia käsitteitä ja arvioimaan uudelleen käsityksiä yhteenkuuluvuudesta ja rinnakkaiselosta.

Säätiedotus tulevaisuudelle -näyttelyn kuratoivat Kiasman johtaja Leevi Haapala ja amanuenssi Piia Oksanen. Se oli vuonna 2019 esillä Venetsian biennaalissa, Pohjoismaisessa paviljongissa. Näyttely oli Kiasman tuottama ja se toteutettiin pohjoismaisena yhteistyönä Kiasman, Moderna Museetin ja Office for Contemporary Art Norwayn (OCA) kanssa.

24 syyskuun

Kuntsin modernin taiteen museo