Petri Ala-Maunus: [Maisema]maalauksen historia ja utopia

lokakuu 1 @ 10:00-17:00

An event every week that begins at 10:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 31.1.2021

30.9.2020-31.1.2021

Taiteilija Petri Ala-Maunus (s. 1970) on tullut tunnetuksi suurikokoisista ja romanttisista maisemamaalauksistaan. Taiteilijan tuotanto osoittaa, miten paljon hän pystyy löytämään jo näennäisen loppuun kuluneesta aiheesta: maisemasta. Ensimmäisessä museaalisessa yksityisnäyttelyssään Ala-Maunus tuo esille uusinta tuotantoaan, ja luo dialogin vaasalaisen klassikkokokoelman kanssa.

Näyttely rakentuu vuoropuhelussa taidehistoriallisen maisemamaalauksen kanssa, mutta perustuu myös vuorovaikutukseen Hedmanin kokoelman kanssa. Lähtökohtana on nimiteos Maisemamaalauksen historia ja utopia, jonka taiteilija esitteli Suomen suurimmassa taidekilpailussa Ars Fennicassa. Teos on synteesi 14-metrisenä monumentaalisena maalauksena, jossa taiteilija toteuttaa maiseman ideaalia. Interventio kokoelmaan perustuu hänen maalaukseensa Vaara-Suomi, joka korvasi väliaikaisesti Ateneumissa Eero Järnefeltin maalauksen Kaski, Raatajat rahanalaiset (1893). Sama interventio kokoelmanäyttelyyn on uusi lähtökohta nykytaiteilijan yksityisnäyttelylle myös Vaasassa.

Toritaiteesta, Vartiotorni-lehdestä, Düsseldorfin ja Hudson-joen koulukunnista yhdenvertaisesti innoittunut taiteilija käsittelee klassista maalaustaidetta kuin kollaasia – yhteen liitetyin elementein. Petri Ala-Maunus uppoutuu maisemamaalauksillaan Hedmanin kokoelmaan Pohjanmaan museossa. Yhtäältä osa teoksista tuodaan jättiläismäisen teoksen kanssa dialogiin vaihtuvien näyttelyiden tilaan, toisaalta nykytaide sulautuu osaksi historiallista Hedmanin kerrosta. Näyttelyn ajallisuus rakentuu teosten ikääntymiseen, joka on usein konservaattoreiden huolena – mitä Ala-Maunus puolestaan tavoittelee.

Helsingissä työskentelevä Ala-Maunus on pohjalaissyntyinen, kotoisin Kuortaneelta. Taiteilijan omintakeinen maalaustapa on yhdistelmä banaalia auringonlaskua käsitteellisin keinoin, hänen tutkimuksensa maalaustaiteen ja erityisesti maiseman konseptiin on etsinyt epäkonventionaalisia ratkaisuja kuten liekinmuotoinen maisema tai pohjalaisittain helavyön salmiakkimuoto. Ala-Maunus on tinkimätön taiteessaan, ja samalla yleisön suursuosikki. Ars Fennican 2019 yleisö äänesti hänet näyttelyn parhaaksi taiteilijaksi.

lokakuu 1

Pohjanmaan museo