• Tämä tapahtuma on mennyt.

Päivän kierto – Kuvanveistäjä Tiina Laasonen

maaliskuu 16

An event every week that begins at 12:00am on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 19.5.2019

Kuva: Tiina Laasonen

Tiina Laasosen Päivän kierto -näyttely linkittää kuvanveistäjän vanhempia, harvoin nähtyjä tilataideteoksia tähän päivään, mikä tapahtuu uusien teosten välityksellä. Näyttelyn teokset ovat käsitteellisiä installaatioita. Niiden tematiikka piirtää emotionaalisen elämänkaaren – jokapäiväisessä elämässä koettujen pienten asioiden kautta. Laasosen teokset käsittelevät niin ruuhkavuosia ja naiseuden haasteita kuin vanhenemista. Päivän kierto -näyttely on jatkumoa Nelimarkka-museossa kesällä 2018 olleelle Muistijälki -näyttelylle.

Pohjanmaan museossa esillä olevat teokset tekevät näkyväksi Tiina Laasosen hyödyntämien materiaalien kirjon. Näyttelyteoksissa on käytetty keramiikkaa, kangasta, kierrätysmateriaalia ja puuta. Näyttelyn vanhin teos on vuonna 2003 valmistunut Naisen osa – Paikka!, joka käsittelee naiseuden haasteita. Teos koostuu 128 keraamisesta muottiin prässätystä 50-luvun italialaisesta korkokengästä, jotka on asetettu alustoille tiukkaan muodostelmaan. Teos on 992 ´ 224 cm kokoinen. Kehtolaulu 2 (2011) -teoksen tematiikka kaivautuu sairastamiseen ja vanhenemiseen. Kaunis pitsimäinen pilleripeitto kätkee alleen rautasängyn. Peittoon ommellut 3510 pilleriä on valettu kipsistä ja teoksessa on käytetty kierrätettyä materiaalia, esimerkiksi Jyväskylän mummon kapiolakanoita. Teos on ollut esillä Kuntsin modernin taiteen museossa järjestetyssä Pohjalaisen Taiteilijaliiton näyttelyssä vuonna 2011.

Näyttelyn uusimmat teokset liittyvät kuvanveistäjän parhaillaan työstämään Muistin sävyt -sarjaan, jonka teokset käsittelevät muistamisen merkitystä oman identiteetin säilyttämisessä. Arjen helmiä (2019) on kollaasinomainen tilataideteos. Siihen on koottu kotikäytössä kuluneita puisia tarve-esineitä, jotka taiteilija on kerännyt kirpputoreilta ja saanut lahjoituksina. Tämän tilataideteoksen esineistö kertoo yksilöllisiä tarinoita elämästä. Ruuhkavuosi (2019) -teos on huoneentaulu yhdestä eletystä vuodesta. Teos on esinekooste.

Päivän kierto -näyttelyn ainoa puuteos Hyvät ja huonot päivät (2018) koostuu puunrungoista sorvatuista helmistä, jotka on koottu suurikokoiseksi puiseksi helminauhaksi. Ompeleen tavoin nauha katoaa seinän sisään ja tulee taas seinästä ulos. Teos pohjautuu muistovärssynä käytettyyn katkelmaan laulusta ”Muista joka päivä” (san. Oke Peltonen).

”Kauniina nauhana vuosien päivät

helminä jokainen muistoksi jäivät.”

Tiina Laasonen (s. 1968 Kauhavalla) on kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija ja taiteen opettaja. Taiteellisen uransa ohella hän on toiminut eri taiteilijajärjestöjen luottamustehtävissä. Laasonen asuu ja työskentelee Seinäjoella.

Tiina Laasosen taiteellinen työ on hänen kielensä, jonka avulla hän pohtii ihmisyyttä ja käsittelee suhdettaan ympäristöönsä. Materiaalin kosketus ja sen olemuksen kunnioittaminen ovat hänelle tärkeitä. Hänen työkalujaan ovat aistimus ja visuaalinen näkökulma. Materiaalit, joita Laasonen käyttää veistoksiinsa ja installaatioihinsa, valikoituvat idean ja esityspaikan mukaan. Työprosessi on hidas, vaitonainen ja samaa työvaihetta toistava. Työskentely kolmiulotteisten muotojen kanssa merkitsee taiteilijan kohtaaman aiheen, materiaalin ja paikan vuoropuhelua. Veistäminen on Laasoselle itsetutkiskelun ja pohdiskelun tila.

Tiina Laasosen taideteoksia on ollut esillä lukuisissa museoissa ja gallerioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja niitä on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Julkisia taideteoksia Laasonen on toteuttanut kaupunki- ja maaseutumiljööseen. Lisäksi hän tekee yhteisö- ja ympäristötaideprojekteja sekä ohjaa ympäristötaiteen työpajoja.

Pohjanmaan taidetoimikunta on myöntänyt Tiina Laasoselle Pohjanmaan taidepalkinnon 2017 laaja-alaisesta työstä taiteilijana. Pohjanmaan museossa järjestettävän näyttelyn toteutusta on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipiste.

maaliskuu 16
Tapahtumaluokka: