Meri vie, meri tuo

kesäkuu 6 @ 10:00 - 17:00

An event every week that begins at 10:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 20.10.2019

Meri vie, meri tuo

6.6.–20.10.2019

Suomen rannikolla ja saaristoissa meri on koko ajan läsnä. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa se tarjosi ihmisille elannon, ammatin ja kulkuväylän. Samaan aikaan meri oli arvaamaton ja saattoi ottaa yhtä nopeasti kuin oli antanut.

Merimaisema symboloi myös liikkumista ja muutosta. Meren ylitse kulki tavaraa ja ihmisiä, mutta myös uusia ideoita, ajatuksia ja vaikutteita. Vesireittien kautta Suomi on ollut vuosisatojen ajan yhteydessä Itämeren ympäristöön, Manner-Eurooppaan ja kauemmaksikin. Hiljalleen pienien kalastajayhteisöjen rinnalle syntyi kaupunkeja, joiden satamia leimasi toimeliaisuus sekä monien kielten ja kulttuurien kohtaaminen.

Taidehistorioitsija Tuija Peltomaan kuratoimassa näyttelyssä on esillä teoksia 1850-luvulta 1950-luvulle. Näyttely on koottu yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) ja Vaasan kaupungin museoiden kanssa.

Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys STSY ry on perustettu vuonna 2006. Yhdistyksen jäseniä ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin säätiö. Uusimpana jäsenenä vuonna 2018 liittyi mukaan OP Ryhmän Taidesäätiö.

Kuva: Victor Westerholm: Hangon satama, 1893. Åbo Akademin säätiö, kuvaaja: Vesa Aaltonen.

kesäkuu 6

Pohjanmaan museo