Markku Hakuri & Jan Kenneth Weckman – Taikavuori

14 huhtikuun @ 11:00-11 syyskuun @ 17:00

Kuntsin modernin taiteen museossa on esillä Markku Hakurin (s. 1946) ja Jan Kenneth Weckmanin (s. 1946) Taikavuori-yhteisnäyttely. Miehet ovat järjestäneet yhteisen näyttelyn kahdesti aiemminkin, ja nyt heidän teoksensa muodostavat näyttelytrilogian päätösosan. Yhtenä tärkeänä inspiraationlähteenä kaikille kolmelle näyttelylle mutta myös taiteilijoiden väliselle yhteistyölle on toiminut ja toimii edelleen Thomas Mannin klassikkoromaani Taikavuori (Der Zauberberg, 1924), jolta tämä näyttely on myös lainannut nimensä. Tällä kertaa Weckmanin voimakkaan graafiset ja usein abstraktit teokset kohtaavat Hakurin tunnelmalliset mielikuvitusmaisemat ja piirrokset.

Hakuri ja Weckman ovat tunteneet toisensa vuosia, aina 1970-luvun opiskeluajoista saakka, jolloin molemmat kävivät Suomen taideakatemian koulua. He ovat osallistuneet ahkerasti näyttelytoimintaan, ja heidän teoksiaan kuuluu monien museoiden kokoelmiin. Molemmat ovat myös opettaneet, muun muassa Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa. Hakuri toimii taiteilijan työnsä ohella myös lavastajana, ja hän onkin tehnyt lavastuksia useille teattereille ja oopperataloille. Hänelle ajan ja tilan hahmottaminen on tärkeä osa työskentelyprosessia. Weckmanin työtapa taas on ennen muuta käsitteellinen, ja hänen tuotantoaan kehystää teoreettinen ajattelu. Sekä Hakurin että Weckmanin lähtökohta on usein kirjallisuudessa, kuvataiteessa ja maailmanlaajuisissa muutoksissa, joita he työstävät sanoin ja kuvin.

A Bend in the River – Joki tekee mutkan, 2021 Sekatekniikka vanerille, 122 x 244 cm Kuva: Markku Hakuri

Hakurin teoksista näyttelyssä on esillä kuulakärkikynäpiirroksia ja akvarelleja mutta myös sekatekniikkatöitä vanerille. Teosten lähtökohtana on toiminut Hakurin vuonna 2016 aloittama kolmivuotinen projekti – Muistiinpanoja piirtäjän päiväkirjoista – jossa hän poimi päivittäin satunnaisia lehdistökuvia Helsingin Sanomista ja muutti ne piirtämällä uusiksi kuviksi. Projektin lopputuloksena syntyi yhteensä 1095 piirroksen kattava kuvasarja. Hakuri sukelsi syvälle päivälehden kuvastoon ja loi oman kuva-arkistonsa, joka on myöhemmin toiminut innoittajana uusille teoksille. Niissä erilaiset aiheet sulautuvat yhteen uusiksi kokonaisuuksiksi tarjoten uudenlaisia tulkintamahdollisuuksia. Hakurille maalaukset ovat”…visuaalisia kertomuksia – sielun arkeologiaa”.

Weckman esittelee näyttelyssä teoksia eri sarjoista. Not going somewhere? on graafinen öljymaalausten sarja, jossa näkyvässä osassa on viiva. Weckmanin mukaan siinä käsitellään lähdön tai paon merkitystä ja tässä tapauksessa metaforisesti pakoa vuorille. Sarjaan kuuluu esimerkiksi teos Low Full Moon Meltdown. Toisessa, Jag minns, Leif Färding ‑nimisessä sarjassa on mukana säkeitä aikanaan Vaasassa vaikuttaneelta runoilija Leif Färdingiltä (1951–1983). Färding vieraili Weckmanin asunnolla 1980-luvun alussa ja kirjoitti tämän ehdotuksesta muutamia tekstikatkelmia, joista myöhemmin vuonna 2004 muodostui yksityiskohtia Weckmanin piirroksiin. Vielä tänäkin päivänä Färdingin runous tarjoaa avauksia uusiin teoksiin, joita nyt pääsemme tuoreeltaan ihastelemaan.

Low Full Moon Meltdown – Matalan täydenkuun sula, 2020 Öljyväri kankaalle, 180 x 240 cm Kuva: Jussi Tiainen

Hakuri ja Weckman alkoivat keskustella Mannin romaanista Taikavuori vuonna 2020, ja keskustelut muodostivat puitteet näyttelyn tematiikalle. Taikavuori muuttaa nyt vertauskuvallisesti Kuntsin modernin taiteen museoon, jossa kävijä pääsee osaksi sen maailmaa. Taiteilijat käyvät dialogia ja esittävät tulkintojaan taianomaisista vuorista ja kaukaisista maisemista. Näyttely on tuotettu yhteistyössä taiteilijoiden Markku Hakurin ja Jan Kenneth Weckmanin sekä Vaasan kaupungin museoiden kanssa. Useimmat nyt esillä olevista töistä ovat lähivuosilta mutta jotkin vasta aivan hiljattain valmistuneita.

Ylin kuva: Jan Kenneth Weckman ja Markku Hakuri

Kuva: Antti Hakuri