KUNTSIN KOKOELMA – KUNTSIN SÄÄTIÖ 50 VUOTTA

maaliskuu 14 @ 11:00-17:00

An event every week that begins at 11:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 30.5.2021

Kuntsin kokoelma laajasti esillä nimikkomuseossaan 13.3.–30.5.2021 –  Kuntsin Säätiö juhlii 50. vuottaan

Kuntsin Säätiöllä on takanaan 50-vuotinen historia, jota juhlistetaan Kuntsin kokoelma -näyttelyllä Kuntsin modernin taiteen museossa. Keväällä ja kesällä 2020 Kuntsin kokoelmia esiteltiin Helsingin Taidehallissa, mutta koronapandemian vuoksi juhlavuoden näyttelyn esitteleminen omassa nimikkomuseossa Vaasassa siirtyy kevääseen 2021. Kuntsin kokoelmaan voi tutustua laajassa näyttelyssä Vaasassa 13.3.2021 lähtien.

Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin Säätiön, joka heti 1970-luvun alussa tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen. Vaasa sai täten kulttuurimaailmassa valtakunnallista huomiota ja merkittävyyttä: Vaasassa oli nyt pysyvänä näyttelynä esillä Suomen ensimmäinen julkinen suomalaisen nykytaiteen kokoelma.

Kuntsin Säätiön toiminta-ajatuksena oli alusta lähtien kerätä ja esitellä taidemaailman uusia tuulia ja lähihistorian ilmiöitä sekä tarjota yleisölle näkökulmia ajankohtaiseen taiteeseen. Kokoelma kasvoi vauhdikkaasti 1960–1980-lukujen aikana, ja kyseiset vuosikymmenet määrittelevät sen luonnetta. Tämän ajan taide – muun muassa pop- ja kineettinen taide, informalismi, uusekspressionismi – on kokoelmassa edustettuna erityisen hyvin. Säätiön aktiivisin taideteosten hankintajakso ajoittui Simo Kuntsin elinaikaan, mutta kokoelmaa on kartutettu säännöllisesti tähän päivään asti.

Juhani Linnovaara: Nimetön I, 1969. Kuva: Mikko Lehtimäki

Kuntsin kokoelma profiloituu ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelman pohjalta Vaasaan avattiin Kuntsin modernin taiteen museo.

Kuntsin kokoelma -näyttely perustuu Helsingin Taidehallin vuoden 2020 näyttelyyn.  Esillä on ennen kaikkea kokoelman ytimen eli 1960-80-lukujen – silloisten nuorten suomalaistaiteilijoiden, nyttemmin jo vankan taidehistoriallisen aseman lunastaneiden – taiteilijoiden teoksia. Juhani Harri, Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen, Juhani Linnovaara, Kauko Lehtinen, Leena Luostarinen, Kimmo Pyykkö, Marjatta Tapiola ja Kain Tapper ovat näyttelyn tunnettuja tekijöitä, mutta myös harvemmin nähtyjä taiteilijoita ja teoksia, kuten myös esimerkkejä ulkomaisesta taiteesta on otettu näyttelyyn. Näyttelyn yhteyteen on julkaistu säätiön historiikki (Simon suosikit, Maahenki 2020).

Näyttelyn on kuratoinut Kuntsin Säätiön asiamies, museonjohtaja emerita Anne-Maj Salin.

maaliskuu 14