Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Kotona

toukokuu 21 @ 10:00-syyskuu 12 @ 17:00

21.5.-12.9.2021

Kotona –näyttelyssä palataan konkreettisesti kotiin – Tikanojan taidekotiin.

Tikanojan taidekodin 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tikanojan suvun jäsenet suoraan alenevassa sukupolvessa esittäytyvät ryhmänäyttelyssä. Kauppaneuvos Frithjof Tikanojan lapsista moni oli taiteellisesti lahjakas. Kuvataiteeseen suuntautunut Varpu Maria Tikanoja (1928-1983) oli perheen lapsista toiseksi nuorin ja hän opiskeli sekä taidehistoriaa että kuvataiteita. Taideopintojen suuntauduttua Italiaan, myös elämäntie sai uuden käänteen. Hän tapasi Milanossa 1954 hollantilaisen kuvanveistäjän Arthur Spronkenin, kun he molemmat opiskelivat Accademia di Belle Arte di Brerassa. Seuraavana vuonna heistä tuli sekä taiteilijakollegat että aviopari.

Näyttely esittelee perheen ja suvun kuvataiteellista ilmaisua, jonka yhteisenä nimittäjänä voidaan pitää Varpu Tikanojaa. Hän on näyttelyn suunnitteluvaiheessa paljastunut kaikkien inspiraatioksi ja elämänlähteeksi. Tikanojan taidekodin perheenjäsenet ovat palanneet kotiin, Varpu lapsuudenkotiinsa ja hänen lapsensa isoisän taiteen täyttämään taidekotiin.

Varpun ja Arthurin suurperheeseen syntyi kaikkiaan viisi lasta, joista osasta tuli myös taiteilijoita. Caius Spronken suuntautui kuvanveistoon isänsä tavoin, nuoremmat sisaret Siiri ja Kore puolestaan äidin tavoin maalaustaiteeseen. Myös puolisoiksi taiteilijasisaruksille tuli taiteilijoita.

Näyttelyssä nähdään maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja interaktiivinen installaatio. Näyttelyn teoksista julkiseen kokoelmaan kuuluu ainoastaan Frithjof Tikanojan pronssiveistos. Muut teokset kuuluvat yksityiskokoelmiin ja ovat harvoin yleisön nähtävillä, osa jopa ensimmäistä kertaa. Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot ja sen kuraattorina on näyttelypäällikkö Maaria Salo.

Ryhmänäyttelyn taiteilijat: Arthur Spronken ja Varpu Tikanoja, Ree Meertens, Caius Spronken, Kore Spronken ja Marjori Overdijk. (NL)

Kuva: Varpu Tikanoja, Nimetön, 1972, öljy, yksityiskokoelma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiedot

Alkaa:
toukokuu 21 @ 10:00
Loppuu:
syyskuu 12 @ 17:00
Tapahtumaluokat:
, ,

Tapahtumapaikka

Tikanojan taidekoti
Hovioikeudenpuistikko 4
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
+358 40 182 8702