• Tämä tapahtuma on mennyt.

Keräilijällä kylässä

elokuu 13 @ 10:00-17:00

An event every week that begins at 10:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 31.1.2021

20.3.2020 alkaen

Tikanojan taidekodin kolmannen kerroksen valokuvanäyttely kertoo vaasalaisista keräilijöistä ja lähes katkeamattomana jatkuneesta keräilyn perinteestä, jolla on ollut merkittävä vaikutus kaupungin kulttuurielämälle. Miltä nykyään museoissa esiteltävät kokoelmat ovat näyttäneet olleessaan osa yksityiskodin sisustusta? Entä millainen kaupunki keräilijöiden Vaasa on ollut ja missä heidän polkunsa ovat risteytyneet? Toistensa lisäksi vaasalaiset keräilijät vertautuvat myös muihin suomalaisiin keräilijöihin, kuten Tampereella toimineeseen Emil Aaltoseen.

Näyttelyn pääosassa ovat Karl Hedman (1864-1931) ja Frithjof Tikanoja (1887-1964). Hedman oli vaasalaissyntyinen lääkäri sekä taiteen ja antiikin keräilijä, joka liittyi 1890-luvulla Pohjanmaan historiallisen museon yhdistykseen ja vaikutti merkittävästi museon toimintaan. Hän testamenttasi taide ja antiikkiesineiden kokoelmansa perustamalleen Hedmanin säätiölle ja se muodostaa yhä nykyään keskeisen osan Pohjanmaan museon kokoelmista. Frithjof Tikanoja perusti yhdessä liikekumppaninsa kanssa vuonna 1905 Lassila & Tikanoja -tukkuliikkeen. Liikemaailmassa saavuttaman menestyksensä turvin hän hankki kotiinsa taidekokoelman, joka sisälsi niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin merkkiteoksia. Vuonna 1951 Tikanoja lahjoitti sekä kokoelmansa että kotitalonsa Vaasan kaupungille, mistä lähtien Tikanojan taidekoti on ollut avoinna yleisölle.

Hedmanin ja Tikanojan lisäksi mukana on myös kolme muuta vaasalaista keräilijää. Vaasalaissyntyinen Herman Antell (1847–1893) tunnetaan erityisesti suurlahjoituksestaan Suomen Kansallismuseon hyväksi. Simo Kuntsi (1913–1984) loi menestyksekkään uran Vaasan Höyrymyllyn palveluksessa ja keräsi 1950–1980 -lukujen aikana merkittävän kokoelman suomalaista ja kansainvälistä modernia taidetta. Hammaslääkäri Lars Swanljung (s. 1944) aloitti keräilyn vuonna 1988 ja on sen jälkeen hankkinut taidetta säännöllisesti.

elokuu 13