Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Hyvissä käsissä

helmikuu 19 @ 10:00-huhtikuu 18 @ 17:00

19.2.-18.4.2021

Miltä käsityön menneisyys näyttää nykymuotoilijoiden silmin? Millaista inspiraatiota muotoilija voi ammentaa museokokoelmasta? Viiden nykytaiteilijan ja muotoilijan vastauksia näihin kysymyksiin saadaan Hyvissä käsissä –näyttelyssä, jossa nähdään teoksia kuvittaja, kuosisuunnittelija Anna Alangolta, kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolaiselta, vaatesuunnittelija Henna Lampiselta, kuvanveistäjä Matias Liimataiselta ja pelisuunnittelija Henri Tervapurolta.

Hyvissä käsissä on Suomen Käsityön Ystävien 140-vuotisjuhlanäyttely, joka on tuotettu yhdessä Designmuseon ja Suomen käsityön museon kanssa. Suomen Käsityön Ystävät perustettiin vuonna 1879. Yhdistyksen tavoitteena oli kerätä kansanomaisia tekstiilejä, soveltaa niiden malleja uusiin käyttökohteisiin ja herättää henkiin unohdetut tekstiilitraditiot. Hyvissä käsissä –näyttelyn ovat kuratoineet taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin johtaja Kieran Long.

Näyttelyyn kutsutut muotoilijat tutustuivat Suomen Käsityön Ystävien laajaan arkistoon, joka kuuluu Designmuseon kokoelmiin. Se sisältää muun muassa mallitilkkuja, taiteilijoiden alkuperäisiä akvarelliluonnoksia, työpiirustuksia sekä näytteitä kudotuista kankaista ja kirjontamalleista 1800-luvun loppupuolelta 1990-luvulle. Kukin muotoilija tulkitsi arkistoaineistoa oman näkemyksensä, alansa ja taustansa kautta, ja loi sen pohjalta uusia teoksia. Niissä yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä uusi teknologia.

Anna Alanko (s. 1987) on kuvittaja ja kuosisuunnittelija, jonka töille ominaista on unenomainen tunnelma ja runsas tekstuurien käyttö. Teoksissaan Alanko leikittelee orgaanisen ja digitaalisen kontrastilla eri tekniikoita ennakkoluulottomasti sekoittaen. Koska mallitilkut ovat anonyymejä eivätkä taiteilijakeskeisiä, teokset korostavat nimettömien tekijöiden roolia ja kädenjälkeä, fyysistä liikettä kirjottujen kuvioiden taustalla sekä käsillä tekemiseen liittyvää meditatiivista prosessia. Teoksissa Alanko yhdistää eri tekniikoita digitaalisesta 3D-kuvituksesta, animaatiosta ja laserleikkauksesta käsin maalaukseen ja kirjontaan.

Kuvataiteilija ja tutkija Hanna-Kaisa Korolaisen (s. 1976) tuotannosta löytyy runsaasti viitteitä art nouveau -tyylistä ja aasialaisesta estetiikasta. Hänen teoksilleen on ominaista ylenpalttinen dekoratiivisuus ja romanttinen nostalgian kaipuu. Näyttelyn teoksia ovat inspiroineet Designmuseon kokoelmien ryijyt, arkistovalokuvat, luonnokset ja ryijymallit. Taiteilijan teokset käyvät dialogia vanhan esineistön kanssa ja luovat vaikutelman menneestä ajasta, joka tuntuu jo kauan sitten kadonneen. Korolainen antaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa kuvitteelliseen menneisyyteen, joka tuntuu samaan aikaan tutulta ja vieraalta.

Vaatesuunnittelija Henna Lampisen (s. 1991) materiaalilähtöinen ja käsityömäinen työskentelytapa yhdistyy kokeelliseen muotokieleen. Historialliset aiheet yhdistyvät usein tähän päivään. Lampisen vaatemallistossa on käytetty uudenlaisia tekniikoita kuten laserleikkausta, teollista neulontaa ja digiprinttausta sekä perinteisempiä käsinneulontaa ja tuftausta. Lampisen vaatemalliston muotokieli sai inspiraationsa 1800-luvun lopulta.

 

Matias Liimatainen: Vihreä aamu, yksityiskohta, 2020. Kuva: Desingmuseo

 

Kuvanveistäjä Matias Liimatainen (s. 1989) käyttää materiaaleinaan keramiikkaa, lasia ja puuta. Hänen teostensa läpileikkaava teema on usein luonto. Suomen Käsityön Ystävien arkistomateriaaleissa Liimataista kiinnostivat erityisesti tekstiilien rakenteet ja kudotun kankaan sidokset sekä taiteilijoiden maisema-aiheiset luonnokset. Uusissa teoksissa tekstiilin rakenne ja pintastruktuuri muuttuivat pienten keramiikkaosien rytmittämäksi kolmiulotteiseksi pinnaksi. Näytetilkkujen lisäksi Liimatainen on käyttänyt teostensa lähtökohtana taitelijoiden tekemiä luonnoksia, joiden seesteiset väriliukumat toistuvat näyttelyn keraamisissa teoksissa.

Henri Tervapuro (s. 1986) on pelisuunnittelija ja graafikko, joka on julkaissut myös sarjakuva-albumeja. Arkistomateriaalissa Tervapuroa kiinnostivat erityisesti Impi Sotavallan tekstiilimallit, joiden kuviomaailma toi hänelle mieleen vanhojen pelien visuaalisuuden. Arkistosta löytyneet tekstiilimallit, koetilkut, luonnokset ja valokuvat johdattivat hänet lapsuuden muistoihin. Tekstiilit muistuttivat Tervapuroa siitä, miten hän pienenä leikki isoäidin ryijyjen ja mattojen kuvioilla. Pohjanmaalla asuvana Henri Tervapuro edustaa näyttelyssä myös paikallista visuaalista kulttuuria ja sen nykysovelluksia.

Yläkuva:

Henri Tervapuro: Breath of The Ryijy, 2019, kuvakaappaus. Kuva: Designmuseo

Lisätietoa näyttelystä Suomen Käsityön Ystävien verkkojulkaisussa In Good Hands (englanniksi)

Tiedot

Alkaa:
helmikuu 19 @ 10:00
Loppuu:
huhtikuu 18 @ 17:00
Tapahtumaluokat:
, ,

Tapahtumapaikka

Pohjanmaan museo
Museokatu 3
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
+358 6 325 3800