Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Huvilaelämää

toukokuu 7 @ 10:00-elokuu 29 @ 17:00

Naisia laiturilla meren äärellä

7.5.-29.8.2021

Pohjanmaan museon kesänäyttelynä nähdään Huvilaelämää, joka esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin, kesäasutuksen ja mökkeilyn kulttuurihistoriaa 1700-luvun lopulta nykyaikaan kokonaisvaltaisena kulttuuri-ilmiönä. Sitä esitellään valokuvien, kokoelmaesineiden sekä laajan tekstimateriaalin avulla. Myös yleisö on tuonut näyttelyaineistoon kokemuksiaan, muistojaan ja kuviaan. Näyttelyssä nostetaan esiin valikoima huvilakohteita Vaasan lisäksi Kokkolasta, Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kristiinankaupungista.

Huvilakulttuuri alkoi erityisesti 1800-luvulla levitä Ruotsista Suomeen, ja Pohjanmaan rannikolta kesäasutus levisi vähitellen sisämaahan. Näyttelyssä tuodaan esiin huvila- ja mökkirakennusten lisäksi myös niillä vietettyä elämää ja ajanviettoa, arkea ja juhlaa. Eri aikakausien kesäelämää esitellään valokuvien, kartta-aineiston ja kokoelmaesineistön avulla, jotka ovat pääosin Pohjanmaan museon omista kokoelmista.

Suomessa ensimmäiset kesähuvilat rakennettiin Vaasan ja Kokkolan seuduille 1700-luvun lopulla, varhaisiin huviloihin kuuluu esimerkiksi Reuterholmin huvila (nykyisin Vähänkyrön pappila) vuodelta 1799. Huvilakulttuuri levisi laajemmin 1800-luvun lopussa teollistumisen synnyttämän vaurauden myötä. Klassisissa pitsihuviloissa vietettiin koko kesä, ja kaupunkiin palattiin elo-syyskuun vaihteessa. 1920-luvulta alkaen yleistyivät huviloiden sijasta pienemmät viikonloppumajat ja saunamökit. Mökkeilyä harrasti etenkin vaurastunut keskiluokka, ja elintason kohotessa 1950-luvulla yhä useammalla oli mahdollisuus mökin hankkimiseen. Mökkielämä oli ulkoilmaelämää, saunomista, uimista, kalastamista, pienimuotoista kotitarveviljelyä sekä metsän antimien keräämistä. Mökkien määrä kasvoi voimakkaasti 1980-luvulla, ja seuraavilla vuosikymmenillä vapaa-ajan asuntojen keskikoko suureni ja varustelutaso kehittyi. Huvilarakentamisessa on palattu takaisin kohti sitä, mistä kaikki yli sata vuotta sitten lähti liikkeelle.

Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot laajana työryhmänä.

Tiedot

Alkaa:
toukokuu 7 @ 10:00
Loppuu:
elokuu 29 @ 17:00
Tapahtumaluokat:
, ,

Tapahtumapaikka

Pohjanmaan museo
Museokatu 3
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
+358 6 325 3800