Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Erik Johansson – Places Beyond

12 kesäkuun @ 11:00-24 lokakuun @ 17:00

12.6.-24.10.2021

Kansainvälistä menestystä saavuttanut valokuvataiteilija Erik Johansson on ensi kertaa esillä Suomessa. Ruotsalaistaiteilijan yksityisnäyttely Places Beyond on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.

Taiteilija Erik Johansson (s.1985) on onnistunut luomaan visuaalisia mahdottomuuksia sisältäviä suuria valokuvateoksia, jotka harhauttavat katsojan silmää surrealismiin suuntautuvalla epätodellisuudellaan. Ruotsalainen taiteilija loihtii valokuviinsa maailmoja, joissa mielikuvitus kohtaa todellisuuden. Hän käyttää kameraa ja kuvankäsittelyohjelmia taitavasti ja yhdistää näennäisen realistisiin valokuviinsa katsojaa hämmentäviä elementtejä. Todellisuutta ja mielikuvitusta sisältävissä valokuvissa näkökulma kääntyy yllättävästi ylösalaisin.

Näyttelyn nimi Places Beyond kuvaa myös sen sisältöä. Taiteilijan mukaan hänen valokuvansa ovat: ”Kunnianosoitus paikoille, jotka vaikuttavat meihin elämämme aikana sekä itse luoduille paikoille, jotka sijaitsevat ilmeisen ulkopuolella. Paikat voivat olla fyysisiä, mitä voimme kokea aisteillamme ja paikkoja, joita kannamme sisällämme ja joihin ainoastaan me itse voimme päästä. Ne ovat tarinoita maailmoista, joita on olemassa ja joita ei ole olemassa. Ne ovat kuvauksia yhtäältä todellisista ja toisaalta jokaisen sisimmässään tuntemista asioista.”

Valokuvataiteilijana työskentelevän Johanssonin taiteen tekemisen taustalla on tekninen osaaminen ja taito luoda hollantilaisen M.C. Escherin hengessä päättymättömien portaiden kaltaisia visuaalisia silmänkääntötemppuja. Hänen koulutukseensa kuuluu esimerkiksi vuorovaikutussuunnittelua. Johansson on myös tietokoneinsinööri, jota kiinnostaa tekninen ja matemaattinen ongelmanratkaisu sekä kuvittamiseen liittyvä visuaalisuus.

Johanssonin työskentelyprosessi on monivaiheinen ja aikaa vievä. Taiteilija rakentaa luonnoksiinsa ja piirustuksiinsa fyysisiä malleja esimerkiksi pahvista, paperista, jauhoista tai nesteestä. Sen jälkeen hän valokuvaa materiaalien muotoja ja rakenteita osana teoksiaan. Taiteilijan kuvapankkiin kuuluu satoja valokuvia jo olemassa olevista maisemista, rakennuksista, eläimistä ja ihmisistä. Montaasitekniikalla hän yhdistelee eri elementit digitaalisesti valmiiksi kuvaksi.

Ruotsissa vuonna 1985 syntynyt Johansson kasvoi maatilalla Länsi-Götanmaalla. Luonto ja sen tutkiskelu sekä ruotsalainen maisema toistuvat hänen valokuvissaan. Skandinaavinen maisema, jopa maalaisidylli toistuu aurinkoisissa ja positiivisissa valokuvissa. Hänen teoksissaan on myös vaikutteita Elsa Beskowin ja Sven Nordqvistin satumaailmoista sekä taidehistoriasta Salvador Dalín ja René Magritten surrealismista.

Johanssonin mukaan jokainen meistä syntyy maailmaan luovana, ja lapsen maailmassa mielikuvitus on todellisuutta. Taika ja totuus eivät ole vielä toistensa vastakohtia. Mielikuvitusta pitää kuitenkin harjoittaa samalla tavalla kuin muita kasvamiseen liittyviä taitoja, kuten lukemista, laskemista tai lihaskuntoa.

Kansainvälisesti tunnetun Erik Johanssonin valokuvia on nähty kotimaan Ruotsin lisäksi eri puolilla maailmaa kuten Australiassa, Etelä-Koreassa, Norjassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa, mutta ei vielä koskaan Suomessa. Laaja yksityisnäyttely Places Beyond saapuu Vaasaan Tallinnan Fotografiskasta, jossa se oli esillä vuonna 2020. Nykyisin Erik Johansson asuu ja työskentelee Prahassa.

Valokuva tärkeänä visuaalisen ilmiasun ja kommunikaation välineenä on kahden yhteen sovitetun näyttelyn yhteinen nimittäjä. Johanssonin yksityisnäyttely on suunniteltu yhteen Kuntsin modernin taiteen museossa samanaikaisesti esillä olevaan ryhmänäyttelyyn 1868-2021-2068, joka esittelee suomalaisia nykyvalokuvaajia. Kahden näyttelyn integroinnin konseptista vastaavat amanuenssi Anna Franck ja näyttelypäällikkö Maaria Salo.

Kuva: ©Erik Johansson, Full moon service.

Tiedot

Alkaa:
12 kesäkuun @ 11:00
Loppuu:
24 lokakuun @ 17:00
Tapahtumaluokat:
, ,

Tapahtumapaikka

Kuntsin modernin taiteen museo
Sisäsatama
Vaasa, 65101 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
+358 40 183 0440