Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Bekim Hasaj & Valentina Gelain: Dripping Cavities  

4.11.2023 @ 11:00-14.1.2024 @ 17:00

Bekim Hasaj & Valentina Gelain: Dripping Cavities 

4.11.2023–14.1.2024

 

Pohjanmaan eri alueista ja tiloista inspiroituneet Bekim Hasaj ja Valentina Gelain esittävät monitaiteellisessa näyttelyprojektissaan Dripping Cavities vuoropuhelua ja kohtaamisia videotaiteen, valokuvauksen, maalauksen, digitaalisen sekä plastisen taiteen keinoin.  

Maalahteen asettuneet kansainväliset nykytaiteilijat Valentina Gelain (IT) ja Bekim Hasaj (ALB) jäävät historiaan viimeisinä taiteilijoina Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelmistossa Vaasan Taidehallissa. Vuodesta 2024 tilaa hallinnoi Vaasan Taiteilijaseura.   

Bekim Hasaj esittelee käynnissä olevaa tutkimustaan nimeltä Scanning Landscape. Hän pyrkii representoimaan maisemaa sen sovinnaisen historiallisen kehyksen ulkopuolella. Tähän häntä ajaa pakottava tarve ymmärtää omaa intiimiä suhdettaan ympäristöön ja tehdä sitä näkyväksi visuaalisena, mutta omaperäisenä ja henkilökohtaisena abstraktiona.   

Valentina Gelainin monitieteinen teoskokonaisuus The Grey Hour tuo ilmi, miten voimme suhtautua ympäristöömme emotionaalisesti ja ilmaista sisäistä henkistä tilaamme. Kokonaisuudessa tulee esille mielentila, joka liittyy apatiaan, toimintakyvyttömyyteen, minä-kokemuksen hankaluuteen ja erityisesti dissosiaatiohäiriöhin.   

Projekteja inspiroi ja niiden ilmaisuun vaikutti Pohjanmaan alue ja ympäristö vuonna 2021. Teoksissa tuntuu toistensa kaiku, joka saa resonanssinsa niiden kaksinaisuudesta. Niiden kesken avautuva vuoropuhelu saa äänensä alueista, joissa ne toteutettiin. Näyttelyn kannalta keskeisiä ovat maantieteellinen näkökulma ja teosten tutkiva sekä kokeileva luonne. 

Taiteilijat tarjoavat yleisölle vaihtelevaa sisältöä ja muotoa moninaisten tekniikoiden kuten videon, valokuvan, kuvanveiston ja maalauksen avulla.   

Näyttely seuraa mietiskelyn kulkua ja tutkii kohtaamisia sekä risteymiä olemassa olevan todellisuuden kanssa. Todellisuus avautuu sekä piirtyy esiin yhä monimutkaisempana polkujen ja psyykkisten labyrinttien karttana, jossa minuus hämärtyy ja saa mahdollisuuden rakentua uudestaan sekä löytää itsensä lukemattomien näkökohtien yhteensulautumisessa.   

Dripping Cavities -näyttely kannustaa ympäristössä ja sen nyansseissa ilmaisunsa saavaan dialogiin itsemme ja toisen tietoisuuden välillä. Se tuo alueen esille havaintoina, väreinä, muotoina ja kuvioina, jotka virkistävät katsetta ja herättävät tuoretta uteliaisuutta tekemällä aineelliseksi sitä, mikä on melkein tai juuri nyt näkymätöntä.  

Projektia ovat tukeneet Svensk-Österbottniska samfundet ja Svenska kulturfonden. 

 

Bekim Hasaj (1990; Bajram Curri, Albania) asuu ja työskentelee tällä hetkellä Pohjanmaalla.  Hän pyrkii poikkitieteelliseen lähestymistapaan ja on avoin kokeiluille pääasiallisen tutkimuskenttänsä ulkopuolella. Hänen taiteellinen työskentelynsä keskittyy kuitenkin vahvasti värin, merkkien ja maalauksen tutkimiseen.   

Hän on kiinnostunut psykologiasta, filosofiasta sekä sosiaalisista ja antropologisista teemoista ja hän kehittää ja opiskelee niitä itseanalyysin ja -havainnoinnin välineinä.  Hasaj pohtii mielellään rinnakkaista olemassaoloa, jonka hän näkee taiteen tekemisen vertauskuvana – oli se sitten näkyvää tai ei, tunnettua tai tuntematonta.  

Valentina Gelain (1992; Feltre, Italia) asuu ja työskentelee tällä hetkellä Pohjanmaalla. Gelain tarkastelee inhimilliseen eksistentialismiin liittyviä kysymyksiä subjektiivisen kokemuksen ja itsetutkiskelun avulla. Hän ammentaa suoraan henkisestä ja emotionaalisesta, symbolisen ja unenomaisen alueelta.  

Avaamalla moninaisia havaintoja hän sivuaa muodon ja sisällön, kuvan ja intention kautta erilaisia tutkimusaiheita kuten sisäisiä ristiriitoja, henkisiä maisemia ja anteeksiantoa.  Monivälineisenä taiteilijana Gelain tunnustelee subjekteja ja figuraatioita eri kielien ja kommunikointitapojen avulla. 

Valentina Gelain, The Grey Hour, 2021. Stillkuva: Valentina Gelain 

Tiedot

Alkaa:
4 marraskuun @ 11:00
Loppuu:
14.1.2024 @ 17:00
Tapahtumaluokat:
, ,

Tapahtumapaikka

Vaasan taidehalli
Senaatinkatu 1 D
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map