Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Anu Raatikainen: Living Creatures

25.10.2020 @ 11:00-17:00

|Toistuva Tapahtuma (Katso kaikki)

An event every week that begins at 11:00 on sunnuntai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai and lauantai, repeating until 5.12.2020

24.10.-5.12.2020

Anu Raatikaisen kehittelemä kokeellinen valopiirustustekniikka leikkii materiaalisuuden ja pinnan käsitteillä ja tunnuilla. Erityisellä muotonsa säilyttävällä maalausnesteellä paperin pintaan piirretyt merkit ohjaavat takaa heijastavan valon kulkua piirustuseleiden läpi. Paperin voi nähdä eräänlaisena kalvomaisena suodattimena, jonka kautta kokemusten ja tapahtumien virta suodattuu ja käsitteellistyy. Teokset toimivat kuin ihmismieli, joka jäsentää maailmaa loputtomista mahdollisuuksista määriteltyyn ja käsitteelliseen muotoonsa. Näyttelyn nimi, Living Creatures, viittaakin taiteilijan mukaan teosten elementteihin subjektiivisina toimijoina, jotka leikkisästi näyttäytyvät tietoisuuden allegorioina.

Teoksissa valo on hienovaraisessa vuoropuhelussa muiden materiaalien kanssa. Valonlähteen loisteessa pergamentinomainen paperi näyttäytyy hauraana ja herkkänä, mitä voimistaa teräksisten valorakenteiden viileys ja kovuus sekä robottimaisuus. Rinnastukset tuovat läsnäolevaksi ihmiskokemuksen ja luonnon herkkyyden, joiden vastapuoleen asettuu teollisen maailman kovuus ja kylmyys. Taidehallin näyttely tuo valon ja kuvataiteen uudella tavalla yhteen, eroten usein projisointeihin ja valosuunnitteluun keskittyvästä valotaiteesta. Raatikaiselle valo on ollut uusi yhdistävä tekijä hänen taiteessaan niin välineenä, teemana kuin metaforanakin jo useamman vuoden ajan. Valopiirustustekniikalla on mielenkiintoisesti materiaalisuuden ja pinnan konseptien lisäksi myös runollisia ja allegorisia sekä taidehistoriaan viittaavia kytkentöjä. Teosten kuvakieli on ottanut vaikutteita varhaisista kirjoitusmuodoista kuten nuolenpääkirjoituksesta, piktogrammeista sekä luonnosta ja science fictionista.

Anu Raatikainen on Helsingissä asuva ja työskentelevä monimediataiteilija. Raatikainen valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2017 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin myös Italiassa ja Ruotsissa. Raatikainen työskenteli vuonna 2019 taiteilijaresidenssi Studio Kurassa, Japanissa, jossa piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä ulkomailla. Viimeksi hänen teoksiaan on nähty Suomessa yksityisnäyttelyssä Helsingissä MUU Galleriassa loppuvuodesta 2019, sekä tänä kesänä Salossa Wiurilan kesä 2020 -ryhmänäyttelyssä. Näyttelyä ja Raatikaisen taiteellista työskentelyä ovat tukeneet Uudenmaan kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus sekä Paulon säätiö.

Kuva: Anu Raatikainen

Yksityiskohta teoksesta Sunrise from a Long Time Ago (2019)

Tiedot

Päivämäärä:
25.10.2020
Aika:
11:00-17:00
Tapahtumaluokat:
, ,