Anna Niskanen – Bower

lokakuu 9 @ 11:00-marraskuu 28 @ 17:00

9.10.-28.11.2021

Bower on kuviteltu maisema; representaatio vierailluista paikoista yhtenä.

Luonnon kappaleiden kerääminen on osa matkustamisen kokemista ja taiteilijan työprosessia. Simpukat, kävyt ja oksat ovat omittuja aarteita, joihin latautuu paljon odotuksia muistamisesta. Valokuvaus toimii liikkuessa samankaltaisena keräilynä. Digitaalisista valokuvista ja kerätyistä artefakteista syntyy arkisto taideteosten luomista varten. Eri värisistä kerätyistä kivistä pystyy jauhamaan tomua, jota voi käyttää väripigmenttinä. Rannalta noukituista simpukoista voi kotiin tullessa valaa kopioita vahaan ja myöhemmin pronssiin.

Kirjaston esineet ja kuvat toimivat representaationa paikkojen muistamiselle. Vierailtuihin määränpäihin liittyy usein voimakkaita muistoja. Nämä itsessään eivät ole todellinen representaatio alkuperäisestä paikasta, ja valokuvaan pohjautuvissa teoksissani kuvia onkin vääristetty digitaalisesti jäljentämään muistojen erityispiirteitä. Kuva-aiheet toimivat yleismaailmallisina laukaisijoina: luonnon kokemisessa ja sen representaation näkemisessä on tunnistettavia piirteitä.

Perinteiset taidegrafiikan, valokuvauksen ja kuvanveiston menetelmät rinnastuvat teoksissa ekosysteemin muodostamiin jälkiin. Orgaaniset muodot ja materiaalit jäljentävät totuuksia luonnosta. Jäljet ovat kuitenkin harhaanjohtavia, sillä teokset on koostettu digitaalisista kuvista ja monisteista. Teoksissa on hyödynnetty tekotavoille ja materiaaleille ominaista toisintamista sekä digitaalisesti, että analogisesti. Syanotypia on vanha valokuvan vedostusmenetelmä, jossa valoherkkä emulsio levitetään halutulle pinnalle, valotetaan auringonvalossa ja pestään vedellä. Lopputuloksena syntyy preussinsininen vedos. Bikromaattivedokset valmistetaan samalla tavalla, mutta niissä voidaan hyödyntää löydettyjä maapigmenttejä. Installaatio on maisemakuvaus paikasta, jota ei oikeasti ole olemassa. Bower on yhdistelmä kaikkia niitä paikkoja, jotka ovat jääneet mieleen.

Sana ‘Bower’ tarkoittaa unenomaista pesää muistuttavaa asuttua paikkaa luonnossa, mutta myös neitsytkammiota, eli naisen omaa huonetta. Teokset kurottavat kohti filosofisia peruskysymyksiä ihmisen luontosuhteesta. Tämä muuntuu tulkinnaksi ympäristömme tilasta ja sen kehityskaaresta. Se vastaa sukupolvelliseen kokemukseen ja huoleen tulevaisuuden näkymästä.

Anna Niskanen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka valmistui Aalto-yliopistosta valokuvataiteen maisteriksi 2017. Hänen teoksensa ovat maisemaan pohjautuvia uniikkeja grafiikan vedoksia, joissa on käytetty valokuvaa.

Viime vuosina Niskanen on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Merkittävimpinä näistä Lianzhou Foto Festival ja Mäntän Kuvataideviikot viime vuonna, sekä yksityisnäyttelyt Porvoon Taidehallissa, Huudossa ja Islensk Grafik -galleriassa. Vuonna 2021 hän on mukana ryhmänäyttelyissä Jyväskylän Taidemuseossa ja Wäinö Aaltosen Museossa. Vaasan Taidehallin yksityisnäyttely on Bower-projektin ensimmäinen näyttely.

Niskanen on myös Kosminen-taidetilan perustajajäsen ja Valokuvataiteilijoiden Liiton hallituksen jäsen.

Alkaa:
lokakuu 9 @ 11:00