Vasa stads museer öppnas för sommaren från och med 2 juni

Vasa stads museer öppnas för sommaren från och med 2 juni

Vasa stads museer öppnas stegvis från och med 2 juni. De utställningar som blev klara i mars fortsätter, avvikande från vad som meddelats tidigare, över sommaren i Tikanojas konsthem, men Vasa Konsthall förblir stängd över sommaren.

De första museerna som öppnas, den 2 juni, är Tikanojas konsthem och Kuntsi museum för modern konst.

Nästa öppning sker den 10 juni och då öppnas Gamla Vasa museum och Österbottens museum, där man under sommaren kan se basutställningarna Vasa 400 och Hedmans våning. Däremot är utrymmet för tillfälliga utställningar och Terra Nova stängda över sommaren på grund av renovering.

Stängd över sommaren är också Vasa Konsthall, och Filmverkstadens utställning, som skulle ha visats där, har skjutits fram till nästa år.

I den exceptionella situationen önskas besökare igen välkomna att bekanta sig med utställningarna, men besökarna uppmanas att hålla ett säkerhetsavstånd till andra, vilket främjar den allmänna säkerheten, och att beakta andra besökare. Till följd av den exceptionella situationen arrangeras det tills vidare inga evenemang.

 

Två nya utställningar

I Tikanojas konsthem kan två nya utställningar ses. Betydande verk från den finländska konstens guldålder och äldre europeisk konst visas i utställningen Poppelgränd och andra verk ur Emil Aaltonens samling. Utställningen visas till och med 23 augusti, två veckor längre än planerat.

Emil Aaltonen samlade konst till sin samling i Tammerfors vid samma tid som Frithjof Tikanoja (1877–1964) och Karl Hedman (1864–1931) byggde upp sina samlingar i Vasa. Till Aaltonens favoriter hörde bland annat Albert Edelfelt och bröderna von Wright. Med på utställningen finns också verk av andra kända konstnärer, såsom Gunnar Berndtson, Fanny Churberg, Pekka Halonen, Akseli Gallen-Kallela och Hugo Simberg.

Den andra nya utställningen, Hemma hos samlaren, berättar med fotografier om konstsamlare i Vasa och en nästan oavbruten samlingstradition, som har haft stor betydelse för stadens kulturliv.  Utställningen kan ses i Tikanojas konsthems 3:e våning.

 

Nutida konst och Vasas historia

Vid Kuntsis museum för modern konst pågår, avvikande från vad som meddelats tidigare, By Nature över sommaren. Utställningen, som presenterar naturen med nutidskonstens metoder, hann vara öppen en knapp månad innan museerna blev tvungna att stänga i mars.

Utställningens processkonstverk genomfördes också bakom stängda dörrar och strömningen av konstnären John Courts performans samlade över 8000 åskådare i de sociala medierna.

Konstnärens performans fortsätter 1 och 29 augusti. Utställningen på Kuntsis kan man bekanta sig med till och med 30 augusti.

I Österbottens museum koncentrerar man sig i sommar på en presentation av samlingarna i basutställningarna. Vasas historia kan man bekanta sig med på utställningen Vasa 400 samt i Gamla Vasa museum.

Till Gamla Vasa museum är inträdet fritt under sommaren. Museet är öppet tisdagar till söndagar till och med 30 augusti.