Visas nu

Anna Niskanen: A Dune is a Wave

 

9.10.-28.11.2021

 

Solljuset inpräntar pappret med blå spår av minnen jag samlat på mig under loppet av mina vandringar. De består av fotografier och naturföremål; försök att hålla fast vid ett ögonblick eller en plats. Som liten sysselsatte jag mig med att söka efter meningsfullhet i de former jag såg i min omgivning, och letade efter fyrväpplingar under mormors altanbord. Då jag i vuxen ålder återupprepar min barndoms tidsfördriv upplever jag på nytt den glädje som skattjakterna i tiderna förde med sig.

Från sommarstugans brygga skulle man kunna simma långt ut, ända till sjöns mittpunkt, men under ytan utgör vattenväxterna ett slags trådig barriär. Deras stjälkar är slemmiga, och råkar man i misstag nudda vid näckrosorna vill man instinktivt komma ifrån dem. Jag simmar fortsättningsvis aldrig längre ut än till den osynliga mur som växterna utgör.

När jag var fyra såg jag för första gången sanddyner under en familjesemester på danska västkusten. Pappa förklarade hur dyner uppstår, och trots att jag inte kan minnas vad det var han berättade får varje sanddyn jag någonsin ser mig att tänka på just den där stunden. Då slås jag av en övertygelse om att jag helt och hållet förstår det jag har framför mig.

–  Anna Niskanen

 

Anna Niskanen är en bildkonstnär från Helsingfors som år 2017 erhöll en magisterexamen i fotokonst från Aalto-universitetet. I sitt konstnärliga arbete utgår Niskanen från fotografi för att skapa konstgrafik och skulptur. Hennes metoder involverar digitala skeden, men slutresultaten skapas genom traditionella analoga fotografiska processer som till exempel cyanotypi. Det är en gammal teknik i vilken kopior av fotografier skapas genom att en ljuskänslig emulsion stryks över valfri yta som sedan exponeras i solljus och därefter tvättas med vatten.

Under de senaste åren har Niskanen ställt ut så väl i Finland som även internationellt. Bland annat har hon medverkat i Lianzhou Foto och Mänttäs bildkonstveckor, och hållit soloutställningar i Borgå Konsthall, galleri Huuto (Helsingfors) och Íslensk Grafiks galleri (Reykjavik). 2021 har hon senast deltagit i grupputställningen Osäker Horisont på Wäinö Aaltonens museum i Åbo och i konstprojektet Kenen Luonto?.

Som en del av Statens konstverkskommissions samlingar finns hennes verk Caulfeild Park (2017/19) permanent utställt i Utrikesministeriets lokaler. Niskanen är även grundande medlem av konstkollektivet Kosminen, som driver ett galleri med samma namn i Helsingfors centrum.

En del av verken i denna utställning är framställda under vistelser vid konstnärsresidenserna SÍM i Reykjavik och FIDA i Köpenhamn. Utställning stöds av Centret för konstfrämjande, Finska kulturfonden, FIDA-programmet, Finlands kulturinstitut i Danmark och FABRIKKEN for Kunst og Design.

 

Bild:

Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021