Vasa får en åtta meter hög skulptur i Handelsesplanadens rondell

Vasa får en åtta meter hög skulptur i Handelsesplanadens rondell

En stor skulptur av stål kommer i oktober att resas i mitten av Handelsesplanadens rondell i Sandviken. Skulptör Kirsi Kaulanen, som har planerat den nya skulpturen, har fått sin inspiration från Kvarkens säregna skärgård och av tanken om rondellen som ett rum.

Den nya offentliga skulpturen kommer att placeras i slutet av motorvägen i Handelsesplanadens rondell, som styr trafiken i riktning mot torget, centralsjukhuset och Malmögatan.

Arbetena i anslutning till uppresningen av verket inleds efter mitten av oktober. Grunden har gjorts i början av hösten.

En hyllning till Kvarkens skärgård

Den åtta meter höga skulpturen som är tillverkad av rostfritt stål är en hyllning till Kvarkens skärgård i Vasaregionen, vars unika natur med sina landhöjningar är ett av Unescos viktiga världsarvsobjekt.

Den nya skulpturen har fått sitt namn av de våglika De Geer-moränfälten. På skulpturens formspråk har även inverkat rondellens runda form. Skulpturen kommer även att förses med ljus för att skapa trivsel i stadsmiljön.

Kirsi Kaulanen har planerat ett flertal offentliga skulpturer bl.a. i Helsingfors, Kotka och Borgå. Nyligen har hon vunnit planeringstävlingen som arrangerades för president Mauno Koivistos minnesmärke.

Vasa stad arrangerade en tävling för inbjudna konstnärer

Eftersom verket kommer på en central plats invid en av stadens infarter, ordnade Vasa stad en tävling för inbjudna konstnärer år 2020. I utvärderingsgruppen ingick representanter för Vasa stads museer, tekniska sektorn samt Bröderna Gröndahls stiftelse.

Vasas nya skulptur kommer att avtäckas 12.11.2021. Den är det 158:nde offentliga konstverket i Vasa stad. Konstverket har skaffats med Bröderna Gröndahls stiftelses finansiering.