Utställningshösten för med sig en gigantisk landskapsmålning och en bit av Venedig till Vasa

Under Vasa stads museers höstsäsong får vi se konstnärer som fått synlighet internationellt och nationellt samt utställningar med aktuella teman.

Till höstens program hör utställningen Väderprognos för framtiden som kommer till Vasa, Kuntsi museum för modern konst via Venedigbiennalen och Museet för nutidskonst Kiasma.

Utställningens teman behandlar både miljöns, den mänskliga organismens och samhällets tillstånd, där det finns tecken på olika förändringar och inflammationer. Till utställningen som producerats av Kiasma inbjöds Ingela Ihrman från Sverige, Ane Graff från Norge och konstnärsduon nabbteeri, som bor och arbetar i Österbotten.

–Konstnärsduon nabbteeri är konstnärer från vår region och de första österbottniska nutidskonstnärerna som har representerat Finland vid Venedigbiennalen, säger utställningschef Maaria Salo.

 

Även om utställningens namn syftar på framtiden, är ämnet aktuellt. På grund av vårens coronapandemi stängdes utställningen för allmänheten på Kiasma, där den bara hann visas halva av den reserverade tiden. Allmänheten har nu en exceptionell möjlighet att bekanta sig med internationell nutidskonst. Utställningen Väderprognos för framtiden visas på Kuntsi museum för modern konst 23.9.2020–14.2.2021.

 

Nutida mästare inom landskapsmåleri på Österbottens museum

Landskapet fungerar som en tidsmässig länk mellan det förflutna och nuet då en del av Hedmans samling av äldre konst får föra en dialog med nya verk av landskapsmålningsmästaren Petri Ala-Maunus (född 1970). Utställningen har producerats uttryckligen för Vasa och den kommunicerar med klassiska Hedmans samling. Med undantag av verket med samma namn som utställningen är konstverken nya och har inte visats någon annanstans.

 

–Landskapsmåleri är ett klassiskt motiv som konstnärer under århundradenas gång har avbildat om och om igen, men Ala-Maunus kan alltid hitta ett säreget djup och till och med humor i sina landskap, beskriver Maaria Salo.

 

Ala-Maunus som är känd för sina solnedgångar samt mäktiga och dramatiska vyer röstades fram som publikens favorit bland kandidaterna till Finlands mest betydande Ars Fennica-bildkonstpris år 2019. [Landskap]måleriets historia och utopi visas på Österbottens museum 30.9.2020–31.1.2021.

 

Tre nya utställningar i konsthallen

Vasa konsthall öppnar 22 augusti med Christian Langenskiölds utställning Marionette. I utställningen som består av fotografier undersöker konstnären via konsthistorien krigets och våldets inverkan på individen och kulturen.  Utställningen visas t.o.m. 18.10.2020.

Anu Raatikainens stora teckningar som står med hjälp av stålkonstruktioner presenterar 24.10–5.12 ljusteckningstekniken som konstnären tagit fram. Visa Knuuttilas utställning som öppnas i slutet av året och visas 12.12.2020–14.3.2021 strävar efter att bjuda betraktaren på en erfarenhet av en sorts vakendröm med hjälp av videoverk, fotografier och ett ljudlandskap.

Ändringar i Tikanojas konsthems program

I slutet av november öppnas utställningen Olli och Bucklan – paret Ehrströms liv och konst i Tikanojas konsthem. Utställningen visar konstnärsparet Olga Gummerus-Ehrströms och Eric O. W. Ehrströms omfattande och mångsidiga produktion som innehåller bl.a. målningar, konstgrafik och konstindustriprodukter. Utställningen fyller konsthemmets alla tre våningar. På grund av de ändrade tidtabellerna är konsthemmet stängt fr.o.m. 24 augusti.