Visas nu

Visas nu

Olli och Bucklan – Konstnärsparet Ehrströms liv och konst

27.11.2020-25.4.2021

 

Konstnärsparet Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) och Eric O. W. Ehrström (1881–1934) är okända storheter inom finländsk konsthistoria.  Deras mest aktiva arbetsperiod var på 1890-1930-talen. Tikanojas konsthems utställning som berättar om paret Ehrströms liv och konst presenterar båda konstnärernas arbeten på ett mångsidigt sätt. Den har gjorts i samarbete med museet Serlachius i Mänttä, där utställningen visades åren 2019-2020. Materialet som presenteras har sammanställts av en samling som innehåller över 4300 skisser och verk av paret Ehrström. De testamenterade på 1930-talet samlingen till Gösta Serlachius konststiftelse.

 

Olga Gummerus-Ehrström och Eric O. W. Ehrström var kända under smeknamnen Olli och Bucklan.  Olga hade kallats för Olli sedan hon var barn och hon fick till och med officiell post med det här namnet. Eric fick smeknamnet Bucklan på grund av sin runda mage.  Namnet kom förmodligen från svenskans ”att buckla koppar” och det syftade på koppargrytornas traditionella runda form.

 

Familjen Gummerus flyttade till Vasa år 1884, då pappan Herman Erik Gummerus fick arbete som assistent till trafikdirektören för Vasabanan och som baningenjör för Alavus andel av Vasabanan. Olli var då 8 år, och det hade funnits ganska lite information om hennes uppväxtår i Vasa. I samband med utställningen i Tikanojas konsthem ville man ta reda på mer och således komplettera Serlachiusmuseernas forskningsarbete. Arkivet vid polisinrättningen i Vasa avslöjade betydande information: Olli bodde med sin familj i Vasa på adressen Skolhusgatan 24, dvs. i den byggnad där Tikanojas konsthem numera ligger.  Överraskande blev utställningen alltså även Ollis återkomst till barndomshemmet, och samtidigt fick man även mer information om Tikanojas konsthems tidiga skeden.

 

Läs mer om Ollis barndom i Vasa.

 

Som 16-åring flyttade Olli till Helsingfors för att studera vid Ateneums ritskola. I den gamla hemstaden följde man fortfarande med den unga konstnärens karriär, då dagstidningen Pohjalainen i juli 1897 skrev: ”Neiti Olga Gummerus, synt.Waasasta, joka Wiime kewännä laskettiin erinomaisilla todistuksilla Ateneumista, on äskettäin saanut walmiiksi alttaritaulun. Tehtäwässään on nuori taiteilija hywin onnistunut, se on katsojissa yleinen mielipide.” (”Fröken Olga Gummerus, född i Vasa, som förra året utexaminerades med utmärkta betyg från Ateneum, har nyligen gjort klart en altartavla. Den unga konstnären har lyckats i sin uppgift, det är en allmän åsikt bland betraktarna.”)

 

Olli som fortsatte sina studier i Paris var en talangfull porträttmålare som granskade sitt objekt med ett noggrant psykologiskt grepp. Konstnärens produktion omfattar även många självporträtt, av vilka en betydande del visas i Tikanojas utställning. I och med äktenskapet bekantade sig Olli i stor omfattning med konstindustrin, och hon designade och gjorde bl.a. glasmålningar, textilier och bruksgrafik både självständigt och tillsammans med sin man. Designen för Fazers sötsaksförpackningar är säkert de av hennes arbeten som fått störst spridning.

 

Eric O. W. Ehrström, Självportratt, 1934, tempera på duk, Gösta Serlachius konststiftelse. Foto: Teemu Källi

Bucklan inledde sina studier vid Finska konstföreningens ritskola 1899. Samma år blev han Axel Galléns (1865–1931, fr.o.m. 1907 Akseli Gallén-Kallela) elev i Kalela i Ruovesi, och efter det studerade han konstsmide och metalldrivning i Paris under de första åren på 1900-talet. Där träffade han Olli som han gifte sig med 1903. Bucklan var en konstsmed och dekorationskonstnär som var känd i synnerhet för sina metalldrivnings- och emaljarbeten. Han designade även smycken, glasföremål och kärl samt gjorde bruks- och konstgrafik. Utöver dessa var Bucklan konservator, lärare, författare, illustratör och kulinarist.

 

Hösten 1918 designade Bucklan Finlands kungakrona som man dock inte hann tillverka innan regeringsformen ändrades.  Guldsmedsmästaren Tuomas Hyrsky tillverkade den utifrån Bucklans skisser år 2018. Den visas också i Tikanojas konsthems utställning, liksom exempel på hans vapendesign. Hit hör bland annat en modell av Finlands flaggas vapen från 1920 och Vasa stadsvapen.

Bild: Olga Gummerus-Ehrström, Självporträtt, 1911, olja på duk, Gösta Serlachius konststiftelse. Foto: Teemu Källi