Guidningar

Guidningar

I Tikanojas konsthem ordnas regelbundet allmänna guidningar som ingår i inträdesavgiften. Du kan också beställa en guidning för din grupp. Till konsthemmets utbud hör också en avgiftsfri guidning, som du kan ladda ner i din mobil, som berättar om Frithjof Tikanoja och för lyssnaren runt i Vasa centrum och dess närområden.

 

Utställningsguidningar för allmänheten

På Tikanojas konsthem ordnas allmänna guidningar i de växlande utställningarna under varje månads tredje söndag. Den finskspråkiga guidningen börjar kl. 14 och den svenskspråkiga kl. 13.

Öppna utställningsguidningar för allmänheten ingår i priset för museets inträdesbiljett.

Kolla upp den aktuella utställningens exakta guidningstider i evenemangkalendern.

 

Guidningar för grupper

Guidade rundturer på Tikanojas konsthems utställningar kan man boka för grupper på finska, svenska och engelska. Guidningen räcker cirka en timme. Gruppens maximistorlek är 25 personer. För större grupper rekommenderar vi att ni bokar flera guidningar.

 

Mjukisdjursguidningar

Guidningarna passar för barn, familjer och barngrupper. På Österbottens museum guidar mjukisdjuret Hermelinen, på Kuntsi museum för modern konst mjukisdjuren Nattleoparden och Jaguaren och på Tikanojas konsthem schäfern Tessu.  Bokningar museoinfo@vaasa.fi

 

Guidningar för daghems- och elevgrupper

Guidningarna är avgiftsfria för daghems- och skolgrupper från Vasa som är tillsammans med en lärare, för andra elev- och studentgrupper är guidningarna avgiftsbelagda. Tilläggsinformation för lärarna har samlats på sidan Elev- och daghemsgrupper

 

Guidningarnas priser

Inträdesavgifterna ingår inte i guidningens pris. Se mer exakta prisuppgifter på sidan Öppethållningstider och priser

 

Mobilguidning

Mobilguidningen En åktur med Frits – mobilt genom Vasa i 1900-talets början guidar lyssnaren i Vasa centrum och dess närområden i det att den berättar berättelser om stadens historia. Den avgiftsfria guidningstjänsten fungerar som ruttapplikation på din smarttelefon och på andra smartapparater och den är utvecklad som en del av Finlands Museiförbunds projekt Det vägglösa museet.

Guidningens tema är kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877–1964) Vasa. I guidningen förenas historiska fakta genom drama och arkivmaterial med fiktiva, auditiva episoder som berättas. Episoderna belyser Tikanojas liv från de tidiga Vasaåren till affärslivets virvlar och konstintressets födelse under 1900-talets första hälft.

På mobilguidningen tjänstgör som berättare Frithjof Tikanojas pålitlige chaufför Yrjö Sorvari, som guidar lyssnaren genom staden. Mobilguidningen sträcker sig över åtta objekt – byggnader eller ställen där det tidigare har funnits byggnader – som hänger samman med kommerserådets liv i Vasa. Till målen hör Tikanojas konsthem, kostym- och skjortfabriken Tiklas på Handelsesplanaden, Hotell Ernst på Kyrkoesplanaden, Mynttis hus på Skolhusgatan, Hotell Central och den tidigare affärsfastigheten på Hovrättsesplanaden, Vasa torg samt Tiklasparken.

Den avgiftsfria applikationen kan du ladda ner på adressen: frits.citynomadi.com.

Förfrågningar: +358 40 358 3831 eller museoinfo@vaasa.fi