Schjerfbecks verk lånas ut till London – ännu hinner du se dem i Österbottens museum

Helene Schjerfbecks verk Bageriet (1887) och Kvinnoprofil (1884) som ingår i Karl Hedmans samling lånas ut till en utställning i London som berättar om Schjerfbecks konst. I Österbottens museum är dessa verk utställda till slutet av april.

På Kungliga konstakademins (Royal Academy of Arts) utställning i London som öppnas i juli och som berättar om Helene Schjerfbecks (1862-1946) konst, ingår över 60 porträtt, landskap och stilleben. 

Amanuensen för Vasa stads museer, Kati Lehtinen berättar att Schjerfbeck år 1887 reste till fiskarbyn St. Ives i England, som på 1880-talet var ett populärt ställe bland engelska och även några nordiska konstnärer.

– Schjerfbeck bosatte sig för nästan ett år i byn för att måla och förevigade bageriet i den lilla byn, berättar Lehtinen om bakgrunden till verket Bageriet.

I Österbottens museums samlingar finns 21 verk av Helene Schjerfbeck. Av dessa är en liten del utställda i Hedmans våning.

Matisses populära verk är nu utställt i Vasa

Enligt Kati Lehtinen lånar Vasa stads museer årligen ut några tiotals verk till andra utställningar och till exempel i fjol lånade man ut 23 konstverk.  Utlåningar utomlands förekommer inte varje år.

– Det mest efterfrågade verket utomlands är Henri Matisses Sculpture et vase de lierre som ingår i Tikanojas konsthems samling. För tillfället kan man se verket i Tikanojas konsthems utställning Konstens ABC, tipsar Lehtinen.

Nästa sommar kan verk ur Vasa stads museers samlingar ses i Finland t.ex. vid konstmuseet i Tavastehus, Gallen-Kallella museet, i Kimmo Pyykkös konstmuseum och HAM (Helsingfors konstmuseum).