Rundvandring med kuratorn och diskussionstillfälle på utställningen Själens öga i Tikanojas konsthem

På utställningen Själens öga i Tikanojas konsthem hålls en rundvandring med kuratorn 7.12 och ett diskussionstillfälle 14.12.

 

Konst- och religionsforskare, FD Nina Kokkinen, som fungerar som kurator för utställningen, presenterar utställningen och forskningen bakom den på kuratorvandringen lördagen 7.12 kl. 13.

 

Diskussionstillfället “Salattu, piilotettu, näkymätön? Keskustelua esoteerisuuden taide- ja kulttuurihistoriasta” hålls lördagen 14.12 kl. 13. Esoterismen och ockultismen har väsentligt påverkat den västerländska moderna kulturen och konsten. Under diskussionen belyses ett ämne som man tidigare i stor utsträckning har tigit om inom historie- och kulturforskningen.

 

I diskussionen deltar utöver kurator Nina Kokkinen forskare från det tvärvetenskapliga projektet Uuden etsijät, fritt översatt: På efterspaning av nytt, som pejlar in den finländska esoterismens kulturhistoria från 1880-talet till 1940-talet. Diskussionen leds av forskningsprojektets ledare, FD Maarit Leskelä-Kärki (kulturhistoria, Åbo universitet) och i den deltar FD Marja Lahelma (konsthistoria, Helsingfors universitet), FD Tiina Mahlamäki (religionsvetenskap, Åbo universitet) och FM Pekka Pitkälä (kulturhistoria, Åbo universitet).

 

Tillställningar hålls på finska och du kan delta i dem med inträdesavgiften till museet eller Museikortet.

 

Utställningen Själens öga belyser kända finländska konstnärers och deras verks förbindelser med klärvoajans särskilt i konsten vid sekelskiftet. Utställningen har sammanställts i samarbete med Gallen-Kallela Museet och den pågår till 19.1.2020.

 

Tikanojas konsthem är öppet från tisdag till söndag kl. 10–17, måndagar är konsthemmet stängt.