Visas nu

WE HAVE A DREAM – om mod, medmänsklighet och människans rättigheter

4.11 2022–9.4 2023

 

Hur mycket är du beredd att kämpa för dina och andras rättigheter? En del människor är beredda att riskera livet för sina rättigheter och sina drömmar. We Have A Dream är ingen berättelse om helgon eller superhjältar, här är ingen ofelbar. Utställningen lyfter individer som en gång lämnat sin trygghetszon och gått ut för att skapa förändring.

Utställningen består av ett hundratal porträtt och tillhörande berättelser. Initiativtagarna Albert Wiking och Oscar Edlund har samlat röster från hela världen, röster som berättar om engagemang mot orättvisor och att det faktiskt är möjligt att göra skillnad. Wiking är fotografen bakom porträtten och Edlund är den som intervjuat de avporträtterade. Berättelserna har därefter sammanställts av Daniel Rydén.

Över etthundra aktivister, fredspristagare, artister, författare och politiker har valt att medverka i We Have A Dream för att inspirera andra att förverkliga sina drömmar och visioner. Okända ungdomar som Ida Engblom och Abbas Ahmadi står sida vid sida med bland andra Dalai Lama, Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Pussy Riot, Greta Thunberg och Patti Smith. Alla röster är lika mycket värda.

Malala Yousafzai, sköts i huvudet för att hon kämpade för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Hon fick Nobels fredspris för sin kamp. För Ida Engblom blev skolgången en mardröm fylld av mobbning och rädsla. Ida brinner för att hjälpa både de som mobbas och de som mobbar. Ida och Malala har båda en dröm och är beredda att stå upp för sin övertygelse.

Med utställningen firas Fotogalleri Ibis 25-års jubileum. Utställningen har producerats av We Have A Dream, i samarbete med UpOnWalls, Fotogalleri Ibis och Vasa Stads museer, samt Visit Vasa.

 

 

Ai Weiwei, 2016. Foto: Albert Wiking.

 

Fotografierna överst: Albert Wiking.

 

We Have A Dream

Pedagogiskt material

 

 

Permanenta utställningar

 

Naturvetenskapliga basutställning – Terranova

Hedmanska våningen

Vasa 400

Silverrummet, myntkabinettet (för tillfället stängt för renovering) och minneshallen