Museet i en kappsäck

Ibland går det inte att ta med sig gruppen på besök till något av stadens muséer, och för att lösa det problemet erbjuder Vasa stads museer Museet i en kappsäck-paket till utlåning. Med deras hjälp kan man göra ett museibesök t.ex. i klassrummet.

 

I kappsäckarna finns bilder och föremål med vars hjälp man kan bekanta sig med muséernas samlingar, konsthistoria, Vasas historia och havslevande djur. Innehållet kan anpassas till olika åldersgrupper.

 

Muséet i en kappsäck är en del av kulturfostransprogrammet KOPS. Enligt programmet riktar sig Museet i en kappsäck främst till förstaklassare, men de passar även andra årskurser. Kappsäckarna går att använda i samband med olika ämnen, t.ex. slöjd, bildkonst, modersmål, historia, biologi, geografi och olika studiehelheter.

 

Man kan välja mellan fyra olika kappsäckar med olika teman:

 

Hedmanska samlingen

Kappsäcken presenterar målningar från den finländska guldåldern samt läkarparet och konstsamlarna Karl och Elin Hedman, vars samlingar utgör grunden för Österbottens museum. Dessutom kan man reda ut vad dåtidens läkarbesök kostade och lära sig fläta yllearmband.

 

Modern konst-kappsäcken

I den här kappsäcken finns bilder, uppgifter och texter med vars hjälp man kan bekanta sig med nutidskonsten. En del av materialet finns också tillgängligt digitalt här, och  kan t.ex. projiceras på väggen i klassrummet.

 

Vasa bomull

Den här kappsäcken berättar om Vasa bomullsfabriks historia. Med hjälp av bilder, reklam och materialprover kan man bekanta sig med fabriksarbetarnas liv och fabriksprodukterna. Väskan belyser industrialiseringen i Finland, och är sammanställd i samarbete med Vasa arbetarmuseum. Här hittar du information om Bomullskappsäcken, här finns uppgifter i anknytning till kappsäcken, och här finns bilder.

 

Naturen i en kappsäck

Med hjälp av den här kappsäcken kan man bekanta sig med livet i ett tropiskt korallrev. Väskan innehåller bl.a. djur, snäckor, koraller, en sjöborre och skolplanscher som berättar om korallrevsinvånarna. Dessutom: pysselinstruktioner som passar temat.

 

Tikanojas konstsamling

Med hjälp av den här kappsäcken kan man bekanta sig med verk ur Tikanojas konstsamling samt med familjen Tikanoja och deras hem. Vi får veta att Frithjof Tikanoja hade en butik och vad som såldes i den. Dessutom: bildigenkänningsuppgift och memory.

 

Kappsäckarna bokas via e-post till adressen liisa.palomaki@vaasa.fi

 

Kappsäckarna kan hämtas från Österbottens museum enligt överenskommelse. Bra att veta är att i synnerhet naturkappsäcken är skrymmande och tung så frakt per bil rekommenderas. Lånetiden är två veckor. Att låna kappsäckarna är gratis, men om de inte lämnas tillbaka i tid uppbär vi en förseningsavgift.

 

Enligt KOPS har sjuorna ett museibesök inplanerat, men kom ihåg att man kan besöka muséerna varje år om man vill! Museibesök med guidning är helt avgiftsfritt för skolgrupper från Vasa, och kan bokas på adressen museoinfo@vaasa.fi

 

Utskrivbart material för ledare för gruppen

Vi har samlat ihop färdiga material att skriva ut, för dig som är på väg att besöka museet med din grupp.

Djurrundturen passar små museibesökare medan Konst och känsla snarare lämpar sig för högstadiet.

Österbottens museums planlösning finns också att skriva ut, så att du lättare kan planera besöket.