Museerna i Vasa ordnar sommarprogram för besökare i alla åldrar

Vasa stads museer anordnar workshoppar som är öppna för alla hela juli. Dessutom firar museerna den finländska bildkonstens dag den 10 juli och den finländska konstens dag den 9 augusti med specialprogram.

I workshopparna som ordnas på museerna den 1–31 juli testas olika tekniker samt berättas intressanta historier om stadens förflutna. Workshopparna hålls på finska kl. 11 och på svenska kl. 14. Varje workshop föregås av en kort guidning på de aktuella utställningarna på respektive museum.

Tisdagar studerar vi traditionella handarbeten på basutställningen och tillverkar färggranna djur eller bokmärken av ullgarn på Österbottens museum.

Onsdagar kan du på Kuntsi museum för modern konst  testa enkel grafik med press print-skivor efter en guidad tur på utställningen By Nature.

Torsdagar hämtar vi inspiration från Emil Aaltonens samlingsutställning för att måla med gouachefärger i trädgården bakom Tikanojas konsthem.

Fredagar berättas det om stadens historia på Gamla Vasa museum, där du också kan delta i en frågesport om Gamla Vasa samt testa en käpphästbana eller gå på styltor på museets innergård.

Workshopparna riktar sig i första hand till barn i åldern 5–13 år men är öppna för besökare i alla åldrar. Barn under 18 år får besöka museerna och delta i workshopparna avgiftsfritt. Den första workshoppen äger rum onsdagen den 1 och den sista fredagen den 31 juli. En workshop varar 1–1,5 timmar.

Informationsinslag om Helene Schjerfbeck på Österbottens museum den 10 juli

Den finländska bildkonstens dag firas på Helene Schjerfbecks (1862–1946) födelsedag den 10 juli. Under dagen utlovas det informationsinslag om Schjerfbeck på Österbottens museum.

I de förnyade konstrummen på Hedmanska våningen kan du studera ett flertal av Schjerfbecks verk. På museets café ordnas en öppen workshop där vi målar självporträtt med hjälp av en spegel. Även utställningslokalen är öppen för workshoppdeltagarna att skissera eller teckna i.

Tove Jansson är temat på Kuntsi museum för modern konst den 9 augusti

Den finländska konstens dag firas den 9 augusti till Tove Janssons (1914–2001) ära. På Kuntsi museum för modern konst utlovas informationsinslag om konstnären. Under dagen färglägger vi bilder på museets café, lär oss olika knutar och läser utdrag ur Janssons Sommarboken. Lässtunderna äger rum kl. 14.30 på finska och kl. 15.30 på svenska.

Även dansare vid Regionala danscentret i Österbotten uppträder i Tikanojas konsthem kl 13.30.

Inrikesministeriet rekommenderar flaggning fredagen den 10 juli och söndagen den 9 augusti.