Lars Swanljung

Lars Swanljung

En bild av Lars Swanljung
Lars Swanljung

Lars Swanljung föddes år 1944 i Vasa som den förstfödda i en fembarnsfamilj. Swanljung inledde år 1964 sina studier i tandläkarvetenskap på Helsingfors universitet och verkade efter detta som tandläkare i Korsnäs och i Esbo, tills han tillsammans med en vän grundade en privat tandläkarstation i Helsingfors.

Swanljungs samlarintresse började med vinylskivor och filmer, genom inspiration från fadern Kaj.

År 1988 deltog Swanljung i vernissagen för popkonstutställningen på Galerie Forsblom och köpte tillsammans med sin fru två verk därifrån. Efter det har Swanljung köpt bildkonst regelbundet. År 1999 blev Swanljungs nutidskonstsamling för första gången offentligt utställd, först på Tikanojas konsthem i Vasa och efter det i Esbo.

Förutom populärkultur och konst hör Greklands språk och kultur samt de andra Medelhavsländerna till Swanljungs centrala intressemål. Han dubbades till riddare i den grekiska riddarorden Fenix år 1997.

Swanljung har på olika sätt varit med om att påverka det finländska kulturlivet. År 2014 gick Swanljung i pension. Samma år fick han Vasa stads kulturpris och valdes till Årets vän av samtidskonst. Den här utmärkelsen delades ut av Kiasmas vänner rf, som varje år väljer en person eller institution som på ett betydande sätt har verkat för nutidskonstens bästa.