KONSTENS NATT på torsdag 11.8

Regionala danscentret i Österbotten och Filmcentrum Botnia visar en videoupptagning av Nanna Rahikainens nutidsdansverk ”Kulje kanssani!” (gå tillsammans med mig) på andra våningenUnder Konstens natt håller Vasa stads museer öppet kl. 15-22.

Under Konstens natt öppnar vid Tikanojas konsthem Vaasa-Pärnu Seuras friluftsfotoutställning.

På Vasa stads museer firas Konstens natt torsdag 11.8. I Konstens natt deltar Kuntsis museum för modern konst, Tikanojas konsthem, Vasa konsthall och Österbottens museum. Det är gratis inträde till museerna. Endast Gamla Vasa museum håller stängt 11.8.

Programmet under Konstens natt är mångsidigt och passar också för barnfamiljer. För deltagarna står utöver utställningarna olika workshoppar, presentationer och gårdslekar till buds. I Tikanojas konsthems trädgård gräddar konsthemmets vänförening traditionella delikatessvåfflor kl. 17-21.

Under Konstens natt visar sig museernas mångsidighet

Kuntsis museum för modern konst visar Markku Hakuris och Jan Kenneth Weckmans utställning Bergtagen, där dialogen mellan de två konstnärerna presenteras genom teckningar, målningar och installationer. På museet ordnas också bildkonstnär Marja Kolus mosaikworkshop. EN HELHET AV BITAR – ett kollektivt mosaikverk skapas i museets workshop Studio kl. 17-20. Regionala danscentret i Österbotten och Filmcentrum Botnia visar en videoupptagning av Nanna Rahikainens nutidsdansverk ”Kulje kanssani!” (gå tillsammans med mig) på andra våningenVid Kuntsis museum för modern konst finns också en gemensam försäljningsbasar för alla museibutiker.

På Österbottens museum visas utställningen Symboler för makt och rikedom, som baserar sig på antikhandlaren och experten Peter Mustonens föremålssamlingar. I utställningslokalen är antalet personer begränsat. På museets gård får barnen rita på asfalten samt delta i traditionella gårdslekar.

Vid Tikanojas konsthem kan man bekanta sig med bildkonstnär Erika Adamssons separatutställning ”Nostalgi”. För barnen erbjuds en workshop, där det pysslas blommor av silkespapper och Barnteatern Den klingande grodan visar föreställningar i trädgården, på svenska kl. 17 och på finska kl. 18. Wasa Flamenco uppträder traditionsenligt i trädgården kl. 18.30 och folkduon Vellamo kl. 19.30.

Föreningen Vaasa-Pärnu Seuras friluftsfotoutställning ”Promenad i Pärnu” har vernissage under Konstens natt. Vernissagen hålls kl. 17.30. Utställningen, som hängts i Tikanojas konsthems uterum, presenterar Andres Adamsons foton från Vasas vänort Pärnu.

I Vasa konsthall pågår Kukka-Maria Rosenlunds utställning ”Syli”, som undersöker gränslandet mellan fantasi och verklighet med foton och skulpturer. Den moldaviske musikern, fotografen och performanskonstnären Bogdan Dullsky uppträder i Konsthallen kl. 18.30 och 21.00.