Gratis inträde till Gamla Vasa museum också i sommar

Gamla Vasa museum öppnar sina dörrar igen i början av juni och har öppet till slutet av augusti. Också i sommar är det gratis inträde till museet.

Gamla Vasa museum finns i Wasastjernahuset i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före branden år 1852, då största delen av dåvarande Vasa stad förstördes. I inredningen av huset har föremål som klarade sig i branden använts.

Öppen för allmänheten är också Loukos stuga som finns på museets gård dit den har flyttats från Ylistaro. Stugan var en rik österbottnisk lanthandlares bostad i skiftet mellan 1600- och 1700-talet. Byggnaden, som består av stuga, kammare och farstu, klarade sig genom Stora ofreden, då många trähus på landsbygden brändes ned.

Barnens Dag i Gamla Vasa museum

Lördagen den 15 juni kl. 10–17 är det hela familjens museidag i Gamla Vasa museum, och då utlovas program som är riktat speciellt till barn. Det är fritt inträde till evenemanget, som ordnas av Vasa stads museer, KulturÖsterbotten, Vaasan 4H-yhdistys och Studio 1851.

Museets gård har reserverats för verksamhet under hela dagen. Parkeringsplatser finns t.ex. nära Ruinparken, på södra sidan av Köpmansgatan.

Program:

Wasastjernahuset

Kl. 10–17: guidning: på finska kl. 13 och 16, på svenska kl. 12 och 15, varar i cirka 45 minuter.

Museets gård

Kl. 10–17: Orientering med temat sjörövare, deltagarna får diplom.

Käpphästbana, du kan ta med din egen käpphäst!

I verkstaden görs gamla tiders leksaker av naturmaterial: kottdjur, inhägnader etc.

Loukos stuga

Kl. 12-16: Studio 1851 ställer upp en fotograferingsstudio från gamla tider i Loukos stuga. Fotografierna, som framkallas för hand, får man med sig genast efter fotograferingen. Anmälningen sker på plats, inga förhandsreserveringar. Fotograferingen (10 €) betalas i museets kassa.

Kafé

Kl. 10-17: i Wasastjernahuset

Andra evenemang

Gamla Vasas museum har under fredagar i juli verksamhet som är särskilt riktad till barnfamiljer.

I museet ordnas guidningar för allmänheten söndagarna 30.6, 28.7 och 25.8 på svenska kl. 13 och på finska kl. 14. Guidningarna är gratis.

Gamla Vasa museum deltar i Gamla Vasa-dagen som arrangeras av Gamla Vasa invånarförening söndag 18.8.

På museet finns ett litet kafé och en museishop i anslutning till detta i idylliska Falanders källare. De kan besökas under museets öppettider. Museet är öppet från tisdag till söndag kl. 10-17. Museet lämpar sig inte för personer med rörelsehinder.