Gamla Vasa museum
Öppet 1.6.–31.8.2023
tisdag–söndag 10–17
Gratis inträde
Köpmansgatan 10, Gamla Vasa
Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset, i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.
I samband med museets biljettförsäljning finns till försäljning ett litet urval av kort, museibutiksprodukter och böcker som berättar om stadens historia. I det välvda förrådsutrymmet på första våningen har inretts kaféet Falanders källare, där man sommartid kan njuta av kaffe, te och förfriskningar.

Wasastjernahuset

Skeppsredaren, köpmannen och lantdagsmannen Abraham Falander (1746–1815), adlad med namnet Wasastjerna, lät bygga Wasastjernahuset mellan åren 1780–81. Det var stadens enda privata stenhus som klarade sig undan år 1852 års brand. I byggnaden finns två bostadsvåningar och två välvda förråds- och källarvåningar.
Efter Wasastjernas död hyrdes huset ut som bostad och på 1840-talet verkade bl.a. Wasa gymnasium och Vasa sparbank i huset. I början av 1900-talet var byggnaden i Vasa Gamla Apoteks bruk. I samband med firandet av 100-årsminnet av Vasa brand år 1952 öppnades huset för allmänheten som museum.
Museets gårdsområde kompletterades på 1950-talet, när man till utkanterna av gården flyttade uthusbyggnader från nya Vasa, en 1700-talsbod från Solf samt som dagligstuga Louko-stugan från Ylistaro, som enligt traditionen skonades från förstörelsen under Stora ofreden.
Museets rum


Museets rum har inretts med tidsenliga möbler i den stil som rådde i 1700- och 1800-talens borgarhem samt med Vasabors bruks- och dekorationsföremål som skonades från branden. En miniatyrmodell av staden, skeppsredarens kontor samt postkontoret berättar om livet under gångna tider.
På andra våningen presenteras det ryska väldets tid och tidsepokens möbler och interiörer som gick i empire- och biedermeier-stil. På samma våning har man inrett ett skeppsredarkontor från 1800-talet, för att beskriva kommerserådet och skeppsredaren Carl Gustaf Wolffs verksamhet i staden.
På tredje våningen presenteras det svenska väldets tid. Rummen är inredda i 1700-talsstil, i vilken den gustavianska stilen som fick sitt namn efter Gustav III är central. I rummet som är inrett som matsal trakterade Abraham Falander kung Gustav IV Adolf med följe den 19.7.1802, när kungen besökte Österbotten. Sidorummet har inretts som sovkammare med utdragbara sängar och pigtittare. På våningen finns också ett rum som har inretts med släkten Malanders möbler.