Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mörkrumskonstnärer – Khronos & Topos

mars 27 @ 08:00-april 23 @ 17:00

 

I år ordnas utställningar i Vasa konsthall genom samarbete i ny form med Vasa stads kulturtjänster. Den första utställningen, arrangerad av kulturtjänsterna, är Mörkrumskonstnärernas Khronos & Topos som visar bilder gjorda med analog fototeknik. Genom fotografi begrundas det laddade förhållandet mellan tid och rum. Den mörkrumsbild som skapas av fysikens och kemins samverkan bildar en länk mellan både konstnären och materialet som till fotografins historia. Ett färdigt verk framställer en beskrivande iakttagelse, vars betydelse slutligen är upp till betraktarens tolkning.  

 Finlands mörkrumskonstnärer är en år 2016 grundad allmännyttig förening som bevarar och utvecklar mörkrumsarbetets ja mörkrumskonstens traditioner i Finland. I Vallgårds konstnärshus i Helsingfors upprätthåller föreningen ett professionellt svart-vitt mörkerrum vid namn Mörk som har byggts med hjälp av bidrag från Finska kulturfonden. Nuförtiden har föreningen över 90 medlemmar och föreningen deltar aktivt i den finländska fotografikonstens verksamhet. På vintern 2022 ordnar föreningen tillsammans med Finlands fotografiska museum en internationell festival för analog fotografering.  

 Konstnärerna som deltar i utställningen är Jenni Haili, Natalia Kopkina, Patrick Kuoppamäki, Katri Lassila och Taru Samola. Gruppen har bildats av Finlands mörkrumskonstnärers aktiva konstnärsmedlemmar. Från och med år 2018 har de tillsammans ordnat flera grupputställningar, bl.a. 2020 i Konstcentrum Mältinranta (Konstnärsgillet i Tammerfors) och 2021 i HAA galleriet (Konstnärsgillet i Helsingfors).  

 

Fotografi: Natalia Kopinka, Porträttstudie: Järntand, 2019

Detaljer

Börjar:
mars 27 @ 08:00
Slutar:
april 23 @ 17:00
Evenemang Kategorier:
,