Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Meta Isæus-Berlin – Filosofen

2.11.2024 @ 08:00-30.3.2025 @ 17:00

Meta Isæus-Berlin Filosofen

2.11.2024–30.3.2025

 

Meta Isæus-Berlin (f. 1963) hör till en av Sveriges mest centrala nutidskonstnärer och har vid flera tillfällen representerat Sverige på den internationella konstscenen, däribland på Vendig- och Istanbul-biennalerna. Hennes verk visas nu för första gången i Finland, i den omfattande separatutställningen Filosofen, på Kuntsi museum för modern konst 2.11.2024–30.3.2025.

I utställningen Filosofen visas både äldre verk samt en helt ny installation speciellt producerad för Kuntsi. Isæus-Berlins verk refererar ofta till drömmar och det undermedvetna, där hon arbetar med scenarier och psykodramer. Hennes surrealistiska och drömlika verk överväldigar, väcker oro och förvirrar samtidigt som verken kan ge tröst och uttrycka ett lugn. Betraktaren får ta del av denna drömvärld och möta de frågor som kan tänkas ställas där genomgående i verken, från de stora skulpturala installationerna till bronsskulpturerna, målningarna och teckningarna. Ett exempel är hennes installation Breakfast (2020), där betraktaren möter ett uppdukat frukostbord med en klassisk rödvitrutig duk och pinnstolar, men där bordet sågats itu, möblerna snedställts och alltihop hänger i rep från väggar och tak. Verket uttrycker både vrede och humor som bottnar i barndomens minnen samt coronatidens frustrationer. Frukostbordet som vanligtvis intar en central plats i hemmet blir här en fixpunkt för inre stormar.

Många känner Isæus-Berlin via hennes skulpturala installationer i varierande skala och ovanliga materialval, men hon arbetar även över flertalet medier där måleriet är en central del i hennes konstnärskap. I utställningen ges besökare möjligheten att ta del av konstnärens måleri från tidiga såväl som senare perioder.

Isæus-Berlin tog år 1993 examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och belönades samma år med Bonniers stora konststipendium. Utöver hennes medverkan i Venedig- och Istanbul-biennalerna har Isæus-Berlins verk även visats internationellt i bland annat USA och Australien. Isæus-Berlins verk ingår i några av Nordens främsta samlingar, däribland Museet för nutidskonst Kiasma, Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum. Tidigare har Isæus-Berlin haft separatutställning på bland annat Prins Eugens Waldemarsudde 2019 samt Mitt-i-karriären-solo på Liljevalchs konsthall 2006.

Utställningen Filosofen omfattar, förutom konstnärens egna verk och den för utställningen speciellt producerade installationen, verk inlånade ur både musei- som privata samlingar. Utställningen kommer enbart att visas i Vasa.

 

Utställningen har producerats av Vasa stads museer i samarbete med konstnären.

Arbetsgrupp: Meta Isæus-Berlin, Maaria Salo och Janna Sirén.

Tekniskt genomförande: Juha Havusela, Olli Kohtamäki, Jenni Ojalainen, Anna von Numers, Sari Tuomio.

 

Meta Isæus-Berlin, Breakfast, 2020.  Foto: Sofia Johansson

 

 

Meta Isæus-Berlin, Filosofen, 2022. Foto: Björn Petrén

Detaljer

Start:
2.11.2024 @ 08:00
Slutar:
30.3.2025 @ 17:00
Evenemang Kategorier:
, ,

Plats

Kuntsi museum för modern konst
Sisäsatama
Vaasa, 65101 Suomi
+ Google Map
Telefon:
+358 40 183 0440