Markku Hakuri & Jan Kenneth Weckman – Bergtagen

april 25 @ 08:44-september 11 @ 08:44

I Kuntsi museum för modern konst får vi ta del av Markku Hakuri (f.1946) och Jan Kenneth Weckmans (f.1946) samutställning Bergtagen. De har två gånger tidigare ställt ut tillsammans och nu visas deras verk i en avslutande trilogi. En viktig källa till de tre utställningarna och det fortsatta samarbetet har varit och är Thomas Manns klassikerroman Bergtagen (Der Zauberberg, 1924), vars titel också gett namnet till denna utställning. Här möter Weckmans starkt grafiska och ofta abstrakta verk Hakuris stämningsfulla fantasilandskap och teckningar.

Hakuri och Weckman har känt varandra i många år och bekantskapen sträcker sig ända tillbaka till studietiden, då de på 1970-talet studerade samtidigt vid Finlands konstakademis skola. De har båda flitigt deltagit i utställningssammanhang och deras verk finns representerade i flera museers samlingar. De har också båda undervisat, bland annat vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Parallellt med konstnärskapet arbetar Hakuri också som scenograf och har producerat scenografier till teatrar och operahus. För honom är gestaltningen av tid och rum en viktig del av arbetsprocessen. Weckman arbetar framförallt konceptuellt och hans produktion kantas av teoretiskt tänkande. Den gemensamma utgångspunkten för Hakuri och Weckman är ofta litteratur, bildkonst och globala förändringar, som bearbetas i ord och bild.

A Bend in the River – Älven kröker sig, 2021 Blandteknik på faner, 122 x 244 cm Foto: Markku Hakuri

I utställningen visar Hakuri teckningar utförda med kulspetspenna och akvarell vid sidan av större verk i blandteknik på faner. Verken har sin utgångspunkt i det tre-åriga projekt som inleddes år 2016  – Minnesanteckningar från tecknarens dagbok – där Hakuri dagligen slumpmässigt valde ut pressbilder ur Helsingin Sanomat som han förändrade genom att teckna nya bilder. Projektet resulterade i en omfattande bildserie med hela 1095 teckningar. Han gjorde en djupdykning i dagstidningens bildvärld och skapade ett eget bildarkiv som också senare har gett upphov till nya verk, där olika motiv smälter samman till nya helheter och skapar nya tolkningsmöjligheter. För Hakuri är målningarna: ”…visuella berättelser – själens arkeologi”.

I utställningen presenterar Weckman verk ur olika serier. Not going somewhere? är en grafisk serie oljemålningar där linjen har en framträdande roll. Enligt Weckman behandlas frågan om avfärdens eller flyktens betydelse och i detta fall metaforiskt flykten till bergen. I serien ingår till exempel verket Low Full Moon Meltdown. I en annan serie vid namn, Jag minns, Leif Färding, ses den i Vasa tidigare verksamma poeten Leif färdings (1951-1983) verser. I början av 1980-talet besökte Färding Weckman i hans lägenhet och skrev på Weckmans förslag några textfragment som senare år 2004 fick utgöra detaljer i Weckmans teckningar. Än i dag fortsätter Färdings poesi ge ingångar till dagsfärska verk som vi nu får ta del av.

Low Full Moon Meltdown – Låg Fullmånesmälta, 2020 Olja på duk, 180 x 240 cm Foto: Jussi Tiainen

Hakuris och Weckmans första diskussioner kring Manns roman Bergtagen inleddes år 2020 och gav ramen till utställningens tematik. Metaforiskt tar det magiska berget plats i Kuntsi museum för modern konst och som besökare kan du ta del av denna värld. Konstnärerna emellan sker en dialog och de erbjuder sina tolkningar av magiska berg och fjärran landskap. Utställningen är producerad i samarbete konstnärerna Markku Hakuri och Jan Kenneth Weckman och Vasa stads museer. Merparten av de verk som visas är från de närmaste åren och några verk är alldeles nyproducerade.

Översta bilden: Jan Kenneth Weckman och Markku Hakuri

Foto: Antti Hakuri