Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hemma

maj 21 @ 10:00-september 12 @ 17:00

21.5.-12.9.2021

I Hemma utställningen återvänder vi konkret hem – till Tikanojas konsthem.

Till ära av Tikanojas konsthems 70-års jubileum presenteras medlemmar i Tikanoja-familjen i rakt nedåtgående generationer i form av en grupputställning. Av barnen till kommerserådet Frithjof Tikanoja var många av de konstnärligt begåvade.  Varpu Maria Tikanoja (1928-1983), som studerade konst, var den näst yngsta av familjens barn, och studerade både konsthistoria och bildkonst. I samband med konststudierna i Italien tog livet också en ny vändning. Hon träffade den holländska skulptören Arthur Spronken i Milano 1954 medan de båda studerade vid Accademia di Belle Arte di Brera. Året därpå blev de både konstnärskollegor och ett äkta par.

Utställningen presenterar det visuella och konstnärliga uttrycket för familjen och släkten, vars gemensamma nämnare kan anses vara Varpu Tikanoja, som i planeringsskedet av utställningen har visat sig vara en inspiratör och livskälla för alla.  Tikanojas konsthems familjemedlemmar har återvänt hem, Varpu till sitt bandomshem och hennes barn till ett konsthem fyllt med deras morfars konst.

Totalt föddes fem barn i den utökade familjen Varpu och Arthur, varav några också blev konstnärer. Caius Spronken vände sig till skulptering som sin far, medan hans yngre systrar Siiri och Kore, liksom deras mor, vände sig till måleri. Också makarna till konstnärssyskonen blev konstnärer.

Utställningen innehåller målningar, ritningar, skulpturer och en interaktiv installation. Av utställningarna är endast bronsskulpturen av Frithjof Tikanoja inkluderad i den offentliga samlingen. De andra verken tillhör privata samlingar och är sällan tillgängliga för allmänheten, vissa till och med för första gången. Utställningen har producerats av Vasa stads museer och dess kurator är utställningschef Maaria Salo.

Grupputställningens konstnärer: Arthur Spronken och Varpu Tikanoja, Ree Meertens, Caius Spronken, Kore Spronken och Marjori Overdijk. (NL)

Bild: Varpu Tikanoja, Utan titel, 1972, olja, privatsamling.

Detaljer

Börjar:
maj 21 @ 10:00
Slutar:
september 12 @ 17:00
Evenemang Kategorier:
, ,

Plats

Tikanojas konsthem
Hovioikeudenpuistikko 4
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map
Telefon:
+358 40 182 8702