Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Elina Helkala – In Memoriam

augusti 12 @ 11:00-oktober 3 @ 17:00

12.8.-3.10.2021

Vad kommer det att finnas i världen efter människan eller hurudan skulle världen vara om här aldrig hade funnits människor? Dessa frågor är utgångspunkten i Elina Helkalas separatutställning i Vasa konsthall. Konstnären oroar sig för det ohållbara utnyttjandet av naturen. Hon behandlar temat med hjälp av en speciell teknik och ett speciellt material: Helkala har som sitt arbetsredskap elden, som i all sin skönhet och destruktivitet är en viktig del av hennes verks födelseprocess.

Huvudmaterialet i verken är träet i dess olika former. Konstnären har utvecklat en teknik som hon kallar eldmåleri, i vilken hon karboniserar faner. Först karvar hon ur ytan i lager och efter detta karboniserar hon ytan med en låga. Fanerets lager med sina olikriktade fibrer kommer fram, och visar på ett kraftfullt sätt hur de ligger på varandra. På ytan tillägger konstnären olika slags material såsom bladguld eller pigmentmålning.

 

Elina Helkala: Noshörning, detalj, 2020-2021. Bild: Elina Helkala

 

Elina Helkala behandlar i sina verk miljökatastrofer som människan åstadkommit såsom uppvärmningen av klimatet och den utrotningsvåg som redan pågår. Egna erfarenheter av terräng- och skogsbränder under torra somrar samt de stora skogsbränderna runt om i världen under de senaste åren erbjuder material för konstnären. Hon undersöker också antropocen och dess negativa inverkan på naturen och djuren. Som motvikt behandlar hon också den kultur som högaktar naturen.

Konstnären förenar också en undersökande synvinkel med sitt arbetssätt: historia, natur och mytologi syns men som viktiga teman finns också nutida fenomen. Helkala förenar forntiden med nutiden, för som artesan inom fornteknik har hon en vidsträckt kunskap om många hantverkstekniker och material.

Elina Helkala (f. 1987) bor och arbetar i Reso. Helkala har en bildartesanexamen från Kouvolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos (Kouvola hantverks- och konstindustriakademi) och en fornteknikartesanexamen från Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos (Sydvästra Finlands hantverks- och konstindustriakademi). Helkala har nyligen utexaminerats som bildkonstnär vid Åbo Yrkeshögskola. Utställningen stöds av Illustratörerna i Finland rf (Kuvittajat ry).

Övre bild:

Elina Helkala: Efter isbjörnarna , 2017. Bild: Elina Helkala

Detaljer

Börjar:
augusti 12 @ 11:00
Slutar:
oktober 3 @ 17:00
Evenemang Kategorier:
, ,

Plats

Vasa Konsthall
Senaatinkatu 1 D
Vaasa, 65100 Suomi
+ Google Map