Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Alexander Salvesens utställning In Visibilis V öppnar i Vasa konsthall! Vernissage fre 25.8 och artist talk lör 26.8

augusti 25 @ 08:00-17:00

Utställningen In Visibilis V öppnar i Vasa konsthal lördagen 26.8. Konstnären själv är på plats och berättar om sina verk på både svneska och finska kl. 14.
Vernissage fredagen 25.8 kl. 17-19.
Välkomna!

 

In Visibilis V är den femte utställningen i Alexander Salvesens serie med samma titel. Den tvärvetenskapliga utställningsserien kombinerar neonljus, teckning, måleri, och video. I In Visibilis V dyker betraktaren in i en värld av kontraster, färg, ljus och mörker. De flesta av oss använder synen för att orientera sig i världen och livet, både omedvetet och medvetet. I en värld där inget är neutralt eller absolut sker allt i förhållande till något annat och inget sker i vakuum. Polarisering är dagens trend då levnadsförhållandena och traditioner förändras och konflikter uppstår. Förändring, utveckling och det nyskapande sker alltid i gränszoner.

Verken i utställningsserien utgår från streck genom vilka Salvesen behandlar teman som tid, acceleration, samhället och människan. Många av verken har vuxit fram ur streckkoder som är ett datadrivet sterilt språk för datorer som vi utvecklat för att effektivisera olika system. Teknologin genomsyrar våra globala samhällen. Binärkoder i svart och vitt saknar något vi har i våra språk och sätt att vara och tänka. Frågan väcks vad vi går miste om då vi simplifierar system till bara ja eller nej, rätt eller fel, ettor och nollor? Vår värld är underbar och klar i alla möjliga nyanser, just det gör den till vårt älskade hem.

I In Visibilis V fortsätter Salvesen att behandla frågor som direkt berör vårt synsinne. Hur uppfattar vi ljuset? Vilka nyanser kan och vill vi urskilja? Ett ljus blir kvar som efterbilder och ekar kvar då ögat blickar vidare. Det är intressant att begrunda vad vi egentligen har framför ögonen och vad som sker i vår hjärna? Genom att direkt utgå från teman kring seendet ställer konstnären frågor om förhållandet mellan oss människor och allt annat som berör våra handlingar. Med verken vill han påminna envar om sig själv och sitt sätt att se, så att man kan tänka på en annans liv med ömhet och respekt. Samtidigt är utställningen en resa in i en visuell estetik som strävar efter färg, lugn och skönhet bortom ord i en förorenad värld där den som skriker högst oftast vinner.

 

Alexander Salvesen är en finlandssvensk bildkonstnär och kurator bosatt i Helsingfors. Salvesen arbetar fördomsfritt med olika visuella medier, ofta med ljus i fokus. Hans arbete grundar sig på färger, former, rum och deras relationer till varandra och betraktaren. Naturen med hela dess mångfald och fenomen fungerar som en stark inspirationskälla för honom liksom också vår globala sociopolitiska atmosfär. De senaste åren har Salvesen starkt tagit ställning till den pågående klimatkatastrofen, kollapsen av biodiversiteten och förändringarna i vår livsmiljö. Salvesens verk har tidigare varit utställda i gallerier, museer och olika ljuskonstfestivaler både i Finland och utomlands.

De tidigare utställningarna i serien är In Visibilis I, Galleria Saskia (Tammerfors, 2021), In Visibilis II, Drawing Gallery D5, (Helsingfors, 2021), In Visibilis III, Reflektor Malmi (Helsingfors, 2022), In Visibilis IV, Taidekeskus Ahjo (Joensuu, 2023). Följande utställning In Visibilis VI visas 2024 i Borgå konsthall.

 

Bild: Alexander Salvesen, Une forêt inestimable, 2021  

Detaljer

Datum:
augusti 25
Tid:
08:00-17:00