1868 – 2021 – 2068

juni 12 @ 11:00-oktober 24 @ 17:00

12.6.-24.10.2021

Utställningen 1868 I 2021 I 2068 vid Kuntsis museum för modern konst lyfter fram omfattande samhälleliga strukturer och problem, vilkas verkan på människors liv är lika stor i nutid som i det förgångna och i framtiden. Namnet på utställningen, en serie årtal, symboliserar denna tidslinje.

Utställningens utgångspunkt är det förgångna, då Finland på 1860-talet genomled svåra nödår. Under de stora hungeråren avled 8–10 % av den dåvarande befolkningen i Finland av brist på mat och av epidemisjukdomar, och hundratusentals gav sig ut för att tigga i ett förtvivlat försök att överleva.

På 2020-talet hotas hela världen av coronaviruspandemin samt av klimatförändringen och andra naturkatastrofer som människan med sin verksamhet har förorsakat. Osäkerheten ökar genom de stora politiska och ekonomiska fluktuationerna, som känns för stora och abstrakta för att man ska kunna förstå dem, men som trots det på ett konkret sätt inverkar på vars och ens vardag. Globalt är hungern lika verklig nu som på 1860-talet.

Utställningen presenterar sju nutida finska fotografikonstnärer, som dokumenterar, utforskar och berättar historier om oss människor och den värld vi har skapat. Flera av konstnärernas bildserier har uppkommit under långa arbetsprocesser. Perspektiven, som har finslipats under många år, går på djupet i det tema de granskar, lugnt frågande, lyssnande och sökande sig fram till en förståelse. Förutom mot det förgångna vänder sig blicken också mot framtiden och frågar vart vi riktigt är på väg.

Vid sidan av fotografiverken finns också arkivmaterial från 1860-talet, vilket ger sin egen bistra och konstaterande bild av händelserna för mera än 150 år sedan. Statistiken över döda och insjuknade, upplysande och praktiska anvisningar om hur man kan tillreda ersättande mat samt politiska och ekonomiska översikter över situationen i det autonoma landet öppnar perspektiv på vardagen för människorna under 1860-talet. Trots avståndet i tid kan det bland dessa samtidskällor finnas också överraskande bekanta tankar och fenomen, som igen är aktuella och en del av den verklighet vi lever i också i dag.

Framtiden vid utställningen gestaltas i Bita Razavis nya videoverk, som har producerats enkom för denna utställning.

Konstnärerna på utställningen är Touko Hujanen, Paula Humberg, Jaakko Kahilaniemi, Joel Karppanen, Lasse Lecklin, Heidi Piiroinen och Bita Razavi. Utställningen har producerats av Vasa stads museer och kurator för den är amanuens Anna Franck. Utställningen, som koncentrerar sig på fotografikonst, har skapats i växelverkan med utställning som visas i övre våningen.

Bild: Joel Karppanen: Field (2016) från serien Finnish Pastoral.

Konstnärpresentationsvideo / Vasa stads museer

Börjar:
juni 12 @ 11:00
Slutar:
oktober 24 @ 17:00
Evenemang Kategorier:

Kuntsi museum för modern konst
Sisäsatama
Telefon: