Vid Tikanojas konsthem öppnar pedagogiska rummet Tessus rum tors 19.5.

På tredje våningen vid Tikanojas konsthem öppnar det nya pedagogiska rummet Tessus rum 19.5.2022. Rummet har inretts i samarbete med Vasa stadsteater och är en del av konstfostran för barn och unga.

Det öppna pedagogikrummet riktar sig särskilt till leklystna och har döpts efter familjen Tikanojas schäfer Tessu.

Frithjof och Ruusa Tikanoja gifte sig 19.5.1918 och till familjen hörde snart även åtta barn. I likhet med föräldrarna var barnen musikaliskt och konstnärligt begåvade. Barnkammaren var belägen på husets tredje våningen och barnens eget kungarike. Även där pryddes väggarna av konstverk.

År 1951 donerade konstmecenaten och kommerserådet Frithjof Tikanoja sin anmärkningsvärda konstsamling till Vasa stad. Hemmet blev ett konstmuseum, där man ända sedan dess lagt särskild vikt vid konstfostran för barn och unga.

Tanken på ett pedagogiskt rum kom från familjen Tikanoja. Det är fortfarande viktigt för dem att konsthemmet uppmuntrar och fördjupar konst- och kulturintresset i staden.

I enlighet med Tikanojas önskemål för nu senare generationer glädjen att bekanta sig med den framstående konstsamlingen.

Rummet, som inretts i samarbete med Vasa stadsteater, öppnas 19.5 kl. 17.30-19 av museidirektör Elina Bonelius från Vasa stads museer, samt direktören för Vasa stadsteater Seppo Välinen. Det blir saftservering och en photobooth där man kan ta bilder i selfiestil.