Schjerfbeckin teoksia lähtee lainaan Lontooseen – vielä ehdit nähdä ne Pohjanmaan museossa

Pohjanmaan museon Karl Hedmanin kokoelmaan kuuluvat Helene Schjerfbeckin teokset Leipomo (1887) ja Naisprofiili (1884) lähtevät näyttelylainaan Lontooseen Schjerfbeckin taiteesta kertovaan näyttelyyn. Pohjanmaan museossa nämä teokset ovat esillä huhtikuun loppuun asti.

Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts) heinäkuussa avautuvassa Helene Schjerfbeckin (1862–1946) taiteesta kertovassa näyttelyssä on mukana yli 60 muotokuvaa, maisemaa ja asetelmaa.

Vaasan kaupungin museoiden amanuenssi Kati Lehtinen kertoo, ettäSchjerfbeck matkusti vuonna 1887 Englantiin St. Ivesin kalastajakylään, joka oli 1880-luvulla englantilaisten ja myös muutamien pohjoismaisten taiteilijoiden suosiossa.

– Schjerfbeck asettui kylään maalaamaan lähes vuodeksi ja ikuisti tuolloin kylän pienen leipomon, Lehtinen avaa Leipomo-teoksen taustoja.

Pohjanmaan museon kokoelmissa on 21 Helene Schjerfbeckin teosta. Näistä pieni osa on esillä museossa Hedmanin kerroksessa.

Suosittu Matissen teos on nyt esillä Vaasassa

Kati Lehtisen mukaan Vaasan kaupungin museoista lähtee näyttelylainaan vuosittain muutamia kymmeniä teoksia ja esimerkiksi viime vuonna lainaan lähti 23 taideteosta. Ulkomaille lähteviä lainoja ei ole joka vuosi.

– Suosituin ulkomaille näyttelyihin pyydettävä teos on Tikanojan kokoelmaan kuuluva Henri Matissen Sculpture et vase de lierre. Tällä hetkellä sen voi nähdä Tikanojan taidekodin näyttelyssä Taiteen aakkosia, Lehtinen vinkkaa.

Ensi kesänä Vaasan kaupungin museoiden kokoelmiin kuuluvia teoksia on Suomessa esillä esimerkiksi Hämeenlinnan taidemuseossa, Gallen-Kallelan museossa, Kimmo Pyykkö taidemuseossa ja HAMissa (Helsingin taidemuseo).